SRAMOTA: Nema besplatne vakcine za decu
Foto: Shutterstock

Nadležni davali lažna obećanja

SRAMOTA: Nema besplatne vakcine za decu

Društvo -

Iz Ministarstva zdravlja je još pre pola godine najavljeno da će „prevenar 13“ biti obavezan od 1. oktobra, ali neko je opet slagao roditelje

Iako je iz Ministarstva zdravlja više puta najavljivano da će vakcina „prevenar 13“ protiv bakterije streptokoke pneumonije (pneumokoke) od 1. oktobra biti besplatna i obavezna za svu decu u Srbiji, od toga zasad nema ništa.

- Nemamo informacija o tome kada će se „prevenar 13“ davati besplatno. Besplatna je vakcina sinfloriks, ali nje nema - rekla nam je dr Mirjana Vasić, pedijatar u Domu zdravlja Stari grad.

U kabinetu pomoćnika ministra zdravlja Zorana Panajotovića, koji je još u aprilu najavio da će mališani od 1. oktobra besplatno dobijati vakcine protiv streptokoke pneumonije, rečeno nam je da je on na sastanku i da ćemo odgovore dobiti od dr Radisava Mitrovića iz sanitarne inspekcije.

- Inspekcija nema veze s tim da li će nešto biti ili neće. Kad je nova vakcina u pitanju, to zavisi od sektora za zdravstveno osiguranje RFZO - rekao nam je Mitrović i uputio nas na dr Nadu Milić, koordinatora u Odeljenju sanitarne inspekcije.

Doktorka Milić nas je ekspresno uputila na PR službu Ministarstva zdravlja i obećala da će nam preko njih odgovoriti na sva pitanja u što kraćem roku. Ali odgovore nismo dobili.

Ni u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje nismo saznali kada će roditelji prestati da kupuju vakcinu „prevenar 13“, koja u apotekama košta 6.660 dinara. Prema nekim najavama iz RFZO, besplatnih vakcina „prevenar 13“ neće biti pre marta 2018. godine.

Kurir / S. T.

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja