UDAR PO DŽEPU: Radijatori hladni, smrzavamo se
Foto: Shutterstock

Plaćamo grejanje cele godine, a nemamo ga

UDAR PO DŽEPU: Radijatori hladni, smrzavamo se

Društvo -

Mnogi građani prethodnih dana su morali da dogrevaju stanove zbog niskih temperatura, što će im račune povećati i za nekoliko hiljada dinara

Ni pad temperature na ispod pet stepeni prethodne nedelje nije naterao toplane u Srbiji da zagreju radijatore!

Građani su morali da koriste klima-uređaje i grejalice da bi se ugrejali. Naravno, za mnoge će to biti dodatni trošak jer svakog meseca već plaćaju toplanama račune za grejanje. Korišćenje klima-uređaja, TA peći, kalorifera, uljanih radijatora ili kvarcnih grejalica, u zavisnosti od snage, vremena korišćenja i „zone potrošnje“, može da uveća račun za više stotina ili hiljada dinara. Deset sati korišćenja nekog od ovih uređaja može da poveća račun od sto do dvesta dinara, u zavisnosti od toga da li je potrošač u plavoj ili crvenoj zoni, u kojima se razlikuje cena kilovat-sata.

Narod ogorčen

Poslednjih dana septembra, prema podacima RHMZ, temperatura je padala ispod deset stepeni, a u nekim delovima, na primer u Loznici, bila je i ispod pet stepeni.

- Ne znam šta je potrebno da se desi da bi toplane počele da rade! Smrzavali smo se i ujutru i uveče! Morali smo da uključimo grejalicu, a koliki će račun da nam bude, ne smem ni da pomislim. Ili da se smrznemo i razbolimo, pa da plaćamo skupe lekove, ili da platimo veći račun, ne zna čovek šta je veća muka - kaže Slavica Vuksanović iz Beograda.

Mnogi stanovnici zgrada bili su u sličnoj situaciji.

- U suštini, oni rade samo sedam meseci, koliko i traje grejna sezona, pa im je možda teško da krenu malo ranije. Navikli su da se odmaraju do 15. oktobra, kada zvanično počinje grejna sezona - ogorčen je Nenad Popović iz Beograda.

Ako je gledati po slovu propisa, možda se pojedini građani Srbije i ogreju ovog vikenda. Naime, meteorolozi prognoziraju zahlađenje za vikend, pa će srednja dnevna temperatura u Beogradu biti ispod 12 stepeni, što je uslov da toplane počnu da greju i pre 15. oktobra. Goran Mihajlović iz RHMZ kaže da se u Srbiji sutra očekuje minimalna temperatura od pet do devet stepeni, a maksimalna od devet do 14.

foto: Media Centar

Milovan Lečić, predsednik Udruženja toplana Srbije, kaže za Kurir da u svim mestima u Srbiji postoje odluke opštinskih vlasti kada može da počne grejanje.

Bitna srednja temperatura

- U malim gradovima to su tri dana u nizu kada je srednja temperatura ispod 12, a u velikim samo jedan dan. Ne znam da li su građani u pravu, ali ono što se dešava je posledica opštinskih odluka, ali i loše izolacije u stanovima.

Upozorenje RHMZ

SNEG NA PLANINAMA

Republički hidrometeorološki zavod objavio je juče upozorenje na obilne padavine koje će trajati do nedelje, dok se na višim planinama očekuje formiranje snežnog pokrivača. U subotu u centralnim i južnim krajevima i većini mesta očekuje se od 20 do 30 milimetara kiše, na jugu oko 40 za 24 sata, lokalno i više.

„Beogradske elektrane“

AKO PADNE ISPOD 12, GREJAĆEMO

U „Beogradskim elektranama“ kažu da je Odlukom grada Beograda o snabdevanju toplotnom energijom definisano da grejna sezona počinje 15. oktobra, a završava se 15. aprila. Pre 15. oktobra, „Beoelektrane“ su u obavezi da obave funkcionalne probe sistema, koje su počele 2. oktobra i trajaće do 10. oktobra.

- Od 1. do 14. oktobra i od 16. aprila do 3. maja grejanja će biti u danima za koje je u poslednjoj prognozi prethodnog dana ili u prvoj prognozi tog dana prognozirana srednja dnevna temperaturu od 12 stepeni - dodaju u „Beoelektranama“.

Kurir / Ekipa Kurira

Foto: Shutterstock, Media Centar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track