KAKO JE UPROPAŠTENO SPRSKO BANKARSTVO: Bogićević ojadio banke
Foto: Nemanja Pančić

Dug

KAKO JE UPROPAŠTENO SPRSKO BANKARSTVO: Bogićević ojadio banke

Društvo -

Istraga Vlasnik „Farmakoma MB“ optužen da je od marta 2012. do marta 2013. od PBB podigao 32 kredita u vrednosti od oko 30 miliona evra i da ih nije vratio

Slučajevi Agrobanke, Privredne banke Beograd, Razvojne banke Vojvodine i Univerzal banke pokazuju kako su pojedini biznismeni dobijali višemilionske kredite koje nisu vraćali i na taj način doveli do propasti ovih državnih banaka.

Osam banaka u Srbiji propalo je u poslednjih 15 godina, a u većini je primenjivana ista procedura: višemilionski krediti odobravali su se bez valjanog obezbeđenja i nikada nisu naplaćeni. Klupko je počelo da se odmotava kada je Tužilaštvo za organizovani kriminal 2014. godine pokrenulo istragu protiv Miroslava Bogićevića, vlasnika i generalnog direktora koncerna „Farmakom MB“, njegovog finansijskog direktora, ali i petoro članova kreditnog odbora Privredne banke Beograd. Bogićević je optužen da je od marta 2012. do marta 2013. od PBB podigao 32 kredita u vrednosti od oko 30 miliona evra i da ih nije vratio. Kako je navelo tužilaštvo, u ovome su mu pomogli zaposleni u banci koji su mu te kredite odobravali. Sam biznismen izjavio je na suđenju da je kredite od domaćih banaka dobijao jednim telefonskim pozivom i bez papira.

foto: Fonet

PBB uništili dužnici

- Nekad su mene zvali i nudili mi novac bez podnetog zahteva za kredit. U roku od sat vremena bude pušten novac. Tako sam od AIK banke za sat vremena bez ikakvih papira dobio pet miliona evra. To je život, to se dešava u Srbiji - rekao je Bogićević iznoseći svoju odbranu.

Međutim, PBB nije jedina banka za čiju je propast šabački biznismen makar posredno optužen. Naime, najveći pojedinačni akcionar Univerzal banke Nebojša Divljan rekao je da su tu banku uništili njeni najveći dužnici, među kojima i Miroslav Bogićević, tako što su na čelo banke postavili svog čoveka Dragana Tomića, koji im je zatim odobravao neodržive kredite.

Brani se sa slobode

Bogićević je u pritvoru Centralnog zatvora proveo šest meseci, nakon čega mu je ova mera zamenjena kućnim pritvorom uz elektronski nadzor. Odlukom Apelacionog suda u Beogradu, novembra 2015. ukinut mu je i kućni pritvor, tako da se sada brani sa slobode.

Prva žrtva, Agrobanka, ugašena je u maju iste godine zbog 300 miliona evra nenaplativih zajmova firmama koje su danas u stečaju. Klijenti su prebačeni u Poštansku štedionicu, a bez posla je ostalo 500 radnika. Gašenje i spasavanje banke je državu koštalo 400 miliona evra. Razvojna banka Vojvodine ugašena je krajem 2012, a optužnica je podignuta protiv šest osoba u banci zbog dodele 27 kredita od 3,5 milijardi dinara.

Čime je Bogićević garantovao kredite:

150 miliona Univerzal banka - olovna šljaka

300 miliona

Univerzal banka - olovna šljaka

450 miliona

Jubmes banka - akumulatori

7,6 miliona

Univerzal banka - antimonska šljaka

Kurir / Ekipa Kurira

Foto: Nemanja Pančić, Fonet

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Jelena ubijena dan ranije, ali ne na nasipu! Novi svedok ruši Zoranovu priču!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track