INICIJATIVA: Evropski novinari u misiji u Srbiji
Foto: Beta/Miloš Miškov

Poboljšati stanje u medijima

INICIJATIVA: Evropski novinari u misiji u Srbiji

Društvo -

Zapadni zvaničnici zatvaraju oči na gušenje demokratskih sloboda u Srbiji

Upravni odbor Evropske federacije novinara (EFJ) odlučio je da u Srbiju pošalje međunarodnu misiju kako bi se poboljšalo stanje u oblasti medija, koje je pogoršano proteklih godina, objavilo je Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), prenoseći saopštenje te međunarodne novinarske organizacije.

EFJ je pozvao Savet Evrope i OEBS da nastave pritisak na vlast Srbije, navodi se u saopštenju najveće evropske novinarske organizacije, koja zastupa više od 320.000 novinara, učlanjenih u 71 organizaciju u 43 države Evrope.

„Medijski mrak“

U saopštenju EFJ se navodi da kritičari ukazuju da zapadni zvaničnici zatvaraju oči na gušenje demokratskih sloboda u Srbiji sve dok predsednik Srbije Aleksandar Vučić sarađuje u održavanju stabilnosti na nestabilnom Balkanu. „Povodom upozorenja na ‚medijski mrak‘ u Srbiji, Upravni odbor EFJ održao je 9. oktobra sastanak u Briselu na kojem se razgovaralo o tome na koji način je najbolje podržati novinare da se odupru pritiscima i koordiniraju svoje aktivnosti na međunarodnom i evropskom nivou“, piše u saopštenju.

Evropski standard

- Tražimo od Evropske komisije, a posebno od komesara Johanesa Hana, koji je nadležan za pregovore o evropskoj politici susedstva i proširenja, da bude čvrst i koherentan kad je u pitanju primena evropskih standarda u oblasti slobode izražavanja i medijskih sloboda u Srbiji - rekao je predsednik EFJ Mogens Bliher Bjeregard.

Predstavnica NUNS Maja Vasić Nikolić objasnila je na sastanku EFJ u Briselu na koji način su novinari u Srbiji zastrašivani. Ona je sugerisala EFJ da utiče na vlast u Srbiji, ali i na međunarodne organizacije, uključujući Evropsku uniju, Savet Evrope i OEBS, kako bi novinarima u Srbiji omogućili bavljenje poslom i izveštavanje javnosti bez straha.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track