POVEĆANJE: Penzije veće za 1.000, a plate profesora za 4.000 dinara
Foto: Shutterstock

Od januara raste kućni budžet

POVEĆANJE: Penzije veće za 1.000, a plate profesora za 4.000 dinara

Društvo -

Zaposleni u zdravstvu, prosveti, vojsci, policiji, socijalnim službama i pravosuđu primaće 10 odsto veće zarade, dok će penzionerima ček biti veći za pet odsto

Od 1. januara 2018. plate lekara, profesora, vaspitača, vojnika, policajaca, socijalnih radnika, sudija i tužilaca biće veće za 10 odsto, dok će zaposleni u administraciji dobiti povećanje za pet procenata.

Povišicu od pet odsto dobiće i svi penzioneri, kojima će do kraja novembra biti isplaćena i jednokratna pomoć od 5.000 dinara.

Sa ovim povećanjem plata lekara specijaliste biće veća u proseku za 6.800 dinara, profesora i nastavnika za 4.200, oficiri će dobijati 6.700 dinara više, vojnici 3.500, a policajci 4.000 dinara. Najvećem broju penzionera će penzioni ček u proseku biti veći za 1.190 dinara.

Prosvetari očekuju još

- Impresivni rezultati fiskalne štednje omogućili su da u narednih mesec dana isplatimo jednokratni iznos pomoći od 5.000 dinara svim penzionerima. Od 1. januara 2018. trajno ćemo povećati primanja svim penzionerima za pet odsto. Kada je reč o zaposlenima u javnom sektoru, a pre svega zaposlenima u osnovnim i srednjim školama, vrtićima, ali i u zdravstvu, sudovima i tužilaštvima, ustanovama za izvršenje sankcija i ustanovama kulture, plate će biti povećane za 10 odsto, što će biti slučaj i za vojsku i policiju - najavila je premijerka Ana Brnabić i dodala da će zaposleni službenici u ministarstvima dobiti povećanje od pet odsto.

Jasna Janković, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, ističe da su prosvetari delimično zadovoljni povećanjem, ali da očekuju još jedno.

Može i više

- Zadovoljna sam ukoliko bi ovo bilo prvo povećanje iza koga mora da usledi još jedno da bi smo došli na republički prosek. Prosveta je 17 odsto ispod republičkog proseka i nama moraju da povećaju više ako hoće da se približimo proseku. Ovako će naša finansijska situacija ostati ista, pa naši zahtevi ostaju isti, a to je da dođemo do republičkog proseka - ističe Jankovićeva.

I penzioneri smatraju da povećanje nije dovoljno, ali je korektno. Onima sa najvišom penzijom od 101.132 dinara, a takvih je 11, od januara će ček mesečno biti teži za oko 5.000 dinara, dok će oni sa najnižom penzijom od 10.736 dinara, kojih je 142.600, dobiti svega po 500 dinara.

- Kad dugo ne dobijete povećanje ili dobijate malo, onda je sada i ovo dobro. Onima koji imaju malu penziju nije umanjivano ništa, a sada i oni dobijaju povišicu - kaže Vasilije Belobrković, predsednik gradske organizacije penzionera Beograda.

foto: Printscreen

Sindikat zdravstva

NEDOVOLJNO DA SE SPREČI EGZODUS MEDICINARA

Živorad Mrkić, predsednik Novog sindikata zdravstva Srbije, ističe da rast plata za 10 odsto neće sprečiti kadrovsku katastrofu u javnom zdravstvenom sistemu:

- Plata medicinske sestre je oko 36.000 dinara, a plata lekara specijaliste oko 70.000 dinara. Sa povećanjem oni će imati 41.000, odnosno 77.000 dinara, i to neće spečiti egzodus i odliv kadrova u inostranstvo i privatni sektor, pa građane Srbije neće imati ko da leči i umiraće od najbanalnijih bolesti. Pamtim povećanje od 40 odsto 2006, koje je usporilo te odlaske.

Kurir / Slavica Tomčić

Foto: Shutterstock, Printscreen

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) Sto dana Vlade: Pet dobrih stvari!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track