EVROPSKA MREŽA PROTIV SIROMAŠTVA: Rizik od sirotinje dva puta veći u Srbiji nego u EU
Foto: Dado Đilas

alarmantno

EVROPSKA MREŽA PROTIV SIROMAŠTVA: Rizik od sirotinje dva puta veći u Srbiji nego u EU

Društvo -

BEOGRAD - Evropska mreža protiv siromaštva - Srbija saopštila je da i rizik od siromaštva i rizik od siromaštva i socijalne isključenosti imaju gotovo duplo veću stopu u Srbiji nego što je prosek za članice Evropske unije.

„Okončati siromaštvo svuda i u svim oblicima“ prvi je cilj održivog razvoja, istaknut u okviru nove globalne agende za održivi razvoj UN do 2030. godine", navodi EMPS u saopštenju.

U 2016. godini, početnoj godini za usmeravanje i praćenje razvoja definisanim Ciljevima održivog razvoja, u Srbiji je bilo 3.6 odsto ekstremno siromašnih lica čija je potrošnja domaćinstva na nivou od 90 odsto od linije

apsolutnog siromaštva.

Prema podacima mreže, 7,3 odsto je siromašnih sa potrošnjom ispod linije siromaštva koja je iznosila 11.694 dinara, a 25,4 odsto se nalazilo u riziku od siromaštva, dok se 38,7 odsto nalazilo u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti.

foto: Beta/Dragan Gojić

koje su najviše izložene rizicima od siromaštva, prema zvaničnim statističkim podacima, su nezaposlena lica, samohrani roditelji, osobe koje žive same, deca i mladi, Romi, interno raseljena lica, osobe sa visokim stepenom invaliditeta i stara lica bez penzije.

Izveštaj „Oprez, siromaštvo! – Praćenje siromaštva u okviru razvojne agende UN do 2030. godine“, koji je sačinila Evropska mreža protiv siromaštva – Srbija, prati ciljeve održivog razvoja (COR) kroz dostupne zvanične podatke.

Mreža podseća javnost da je Srbija bila jedna od najaktivnijih zemalja u globalnim konsultacijama za definisanje ciljeva održivog razvoja, a da ni dve godine nakon usvajanja ovih ciljeva Vlada Srbije nije usvojila nacionalno specifične ciljeve održivog razvoja, pa ni podciljeve vezane za smanjenje siromaštva.

(Kurir.rs/FoNet)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Vlada radi dobro! Vlada najbolja u pravljenju rijalitija! Ko to hvali, a ko kudi prvih 100 dana?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track