Vakcinacija MMR-om u Novom Pazaru pala na 62 odsto
Foto: Profimedia

Nizak odziv

Vakcinacija MMR-om u Novom Pazaru pala na 62 odsto

Društvo -

NOVI PAZAR - Ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Djukić Dejanović kaže da su ogromne liste čekanja za upis dece u vrtiće, kao i smanjen obuhvat vakcinacije mališana MMR vakcinom u Novom Pazaru, problemi na čijem rešavanju će zajedno raditi vlada i lokalna samouprava.

Ona je danas posetila Novi Pazar i razgovarala sa gradonačelnikom kako da se ti problemi reše. Podsetila je da se u Novom Pazaru na 1.000 stanovnika rađalo više od 14 dece, a da je sada ta brojka smanjena. Pozitivno je što je u Novom Pazaru, kako kaže, smanjena smrtnost i što je prosečna starost 34 godine.

Dogovoreno je, kako kaže, da se problemi upisa dece u vrtić rešavaju zajednički kroz projekte. Ministarka je ukazala da upis dece u vrtiće nije samo podrška roditeljima da lakše organizuju porodične i poslovne obaveze, već da je vrtić važan i za socijalni razvoj deteta.

Dodala da je obuhvat vakcinisane dece nizak i da je svega 62 odsto, a da je poželjno da bude više od 90 odsto. "To je daleko ispod proseka u Srbiji. Edukativni programi za roditelje i vaspitače moraju zaživeti na druagčiji način", pojasnila je ona. Kako kaže, teorijski bi bilo nedopustivo da zdravstveni radnici savetuju roditelje da ne vakcinišu decu, ali da u praksi ima i takvih primera. "Zablude ima i među zdravstvenim radnicima. To bi teorijski trebalo da bude nedopustivo, ali događa se. Vakcina je najveća civilizacijska tekovina u borbi protiv zaraznih bolesti", rekla je ona. Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac naglasio je da su razgovarali o merama koje bi mogle da se preduzmu kako bi nastalitet u Novom Pazaru bio kao 2015. godine. "Razgovarali smo kako da se poveća broj dece u vrtićama, kako da se poveća broj obdaništa, poboljšanje kvaliteta boravka dece u vrtićima", naglasio je Biševac. Problem lošeg odziva na vakcinaciju dece mora se rešavati, kako kaže, edukacijom roditelja krioz razne radionice, a veliku ulogu u tome imaju i mediji.

(Kurir.rs / Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track