ZASTRAŠUJUĆE: Devojčice u Srbiji već sa 11 godina idu na abortus!
Foto: Shutterstock

U Srbiji 16.000 maloletničkih trudnoća godišnje

ZASTRAŠUJUĆE: Devojčice u Srbiji već sa 11 godina idu na abortus!

Društvo -

U kategoriji adolescenata najviše je neželjenih trudnoća kod tinejdžerki od 17 godina, a glavni razlog - nekorišćenje kontracepcije

Čak 16.000 maloletnica godišnje zatrudni, dok se 90 odsto tih trudnoća završi abortusom koji može izazvati velike posledice po zdravlje - od raznih infekcija, pa čak i do trajnog steriliteta!

- Istraživanje koje je sproveo Institut „Batut“ pokazuje da oko 1.500 devojčica zvanično, a 16.000 nezvanično zatrudni svake godine u Srbiji. U Evropi na 1.000 devojčica rodi njih 75, dok u našoj zemlji čak 180 - rekla je nedavno Branka Drašković, posebna savetnica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost. Prema njenim rečima, 90 odsto tih trudnoća je neželjeno.

Načelnica porodilišta GAK „Narodni front“ dr Snežana Rakić kaže za Kurir da u Srbiji ne postoji registar namernih prekida trudnoća, te se ne zna tačan broj abortusa, s obzirom na to da se dobar deo njih obavi na privatnim klinikama.

- Najmanji procenat ih je u dobi od 11 do 14 godina, zatim između 15 i 17, a od 18 do 25 godina je najveći broj prekida trudnoća. U grupi adolescenata najviše je prekida i maloletničkih trudnoća kod devojčica od 17 godina. Veliki broj njih zapravo ne koristi nikakav vid kontracepcije - objašnjava naša sagovornica.

Dr Rakić napominje da svaki abortus može imati posledice po zdravlje, zbog čega je neophodno raditi na edukaciji mladih osoba:

- Na 7.000 porođaja godišnje u našoj ustanovi bude oko desetak maloletničkih. Rizici su jer rađaju, a nije im karlica razvijena, pa je samim tim porođaj teži. Imali smo situacije i da su devojčice krile od roditelja da su trudne.

foto: Marina Lopičić

Jeziva izjava Amfilohija

SRPKINJE POBILE VIŠE DECE NEGO HITLER

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, prilikom služenja liturgije u Pećkoj patrijaršiji, optužio je Srpkinje da su majke čedomorke:

- One u svojim utrobama pobiju za jednu godinu više dece nego što su pobili Musolini i Hitler i Broz i ovi koji su ovde na Kosovu i Metohiji. Njegovu izjavu oštro je osudio Meho Omerović, predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava:

- Amfilohiju ne priliči da žene koje abortiraju izjednačava sa zločincima i krvnicima. Jedna je stvar biti deklarativno protiv abortusa, a druga je stvar prozivati žene koje ostaju trudne za ubistvo maltene. To je još veći zločin!

Kurir / M. BRANKOVIĆ

Foto: Shutterstock, Marina Lopičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja