(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) HOROR USRED SRBIJE: Otac bolesnog sina već sedam godina drži u kavezu! ŽIVE U JEZIVIM USLOVIMA
Foto: Kurir

Zaključan lancima i katancima

(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) HOROR USRED SRBIJE: Otac bolesnog sina već sedam godina drži u kavezu! ŽIVE U JEZIVIM USLOVIMA

Društvo -

Kao u najjezivijim horor filmovima, Radovan M. (34), osoba s posebnim potrebama, već godinama živi u kavezu, zaključan lancima i katancima iza rešetaka u svojoj ruiniranoj i neuslovnoj kući u okolini Kikinde!

Radovan je zaostao u razvoju, a zastrašujući kavez koji je ovom nesrećnom čoveku postao dom smešten je u trošnoj kući (adresa poznata redakciji), bez kupatila, parketa i drugih osnovnih uslova života dostojnih čoveka. Radovanova majka ubila se pre dve godine pošto je otkrila da ima kancer, pa u ovoj kući on živi sa ocem Milanom Š.

Očaj... Radovan u svojoj sobi sa rešetkama, foto: Kurir

Kavez za svog sina Milan je napravio pre šest, sedam godina i on za Kurir kaže da je to video kao jedino rešenje.

foto: Kurir

Redovno uzima lekove

- Morao sam to da uradim jer Raša ponekad hoće da pobegne, a imao je i agresivne ispade. Pustim ga u toku dana da izađe. Ponekad sedimo i ispred kuće. Međutim, kad imam posla i kad izlazim iz kuće, prinuđen sam da ga držim zaključanog da ne bi povredio sebe ili nekog drugog - priča Milan za Kurir.

Muka... Milan i Raša žive u nehumanim uslovima, foto: Kurir

Kaže da, pošto nemaju kupatilo, svog sina kupa u koritu.

- Primam neku minimalnu socijalnu pomoć od koje hranim Rašu, a ponekad i nadničim za sitne pare. Međutim, to je sve vrlo malo. Raša nema odgovarajuću odeću, obuću, ali nam je najpotrebnije kupatilo. Ipak, uprkos svemu, moj Raša nikad nije bio gladan! - izričit je Milan.

Nemoćan... Milan brine o sinu koliko može, foto: Kurir

Uprkos svim nevoljama i teškoj sudbini, kaže da njih dvojica ne žele da se odvoje jedan od drugog.

- Kad je u kavezu, puštam mu muziku. On voli da gleda i televiziju, pa je tako TV stalno uključen. A pričamo i toliko koliko možemo da se razumemo. Ja sam njega odgajao otkako je bio dete i nikako ne bih voleo da završi u nekoj ustanovi - kaže Milan i dodaje da ga ne zapostavlja, da se brine o detetu i da sinu redovno daje lekove.

Nije zatvoren

U Centru za socijalni rad Nova Crnja nisu želeli da daju zvaničan komentar, ali su nam nezvanično rekli da su upoznati sa ovim slučajem i da porodica dobija socijalnu pomoć.

- Otac dobija oko 25.000 dinara na ime naknade za tuđu negu i pomoć i oko 10.000 dinara na ime socijalne pomoći. Mi smo se u više navrata obraćali raznim psihijatrijskim ustanovama, ali nam je rečeno da u skladu s pravilnikom koji je izdalo Ministarstvo zdravlja ne primaju nove korisnike. Koliko je nama poznato, štićenik nije izolovan i zatvoren, on ima prava slobodno da se kreće - poručili su u ovoj ustanovi.

Mada je ne traže i mada se Radovan ne žali, porodici je potrebna svaka pomoć.

Dr Milan Milić

UKLJUČIVANJE U ZAJEDNICU

Psihijatar dr Milan Milić kaže da su uslovi u kojima Radovan živi po svim kriterijumima nehumani i neodgovarajući za život, ali da bi nadležni trebalo da vrlo pažljivo ispitaju sve okolnosti u vezi sa ovim slučajem i da se utvrdi šta je najbolje za mladića.

- Trend u svetu je da se pacijenti što manje smeštaju u psihijatrijske ustanove, a da se više radi na njihovom uključivanju u socijalnu zajednicu. Međutim, za to je potrebno izdvojiti mnogo sredstava i mislim da trenutno Srbija nije spremna za tako nešto - kaže dr Milić.

foto: Kurir

Ne propustite najbolji dodatak za gurmane

foto: Kurir

DANAS U KURIRU POKLON DODATAK: Gurman servira specijalitete od bundeve

Ovoga četvrtka najbolji dodatak o kulinarstvu Gurman donosi obilje recepata za specijalitete od bundeve.

Domaća bundevara, pečena bundeva ili sok samo su neki od primera kako poznate poslastice, uz malo truda, mogu da postanu vrhunski specijaliteti.

I u ovom broju naći ćete recepte za slane specijalitete, savete i male kulinarske tajne koje će vam kuvanje učiniti lakšim.

Ne propustite najbolji dodatak za gurmane!

foto: Kurir

Kurir/Ružica Kantar

Foto: Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track