POJAVILE SE MALE BOGINJE U KOSOVSKOJ MITROVICI: Od početka meseca petoro obolelih
Foto: Profimedia

još daleko od epidemije

POJAVILE SE MALE BOGINJE U KOSOVSKOJ MITROVICI: Od početka meseca petoro obolelih

Društvo -

Na infektivnom odeljenju bolnice u Kosovskoj Mitrovici je, od 2. oktobra do danas, hospitalizovano ukupno pet obolelih od malih boginja, dok se trenutno tamo nalazi samo jedan pacijent, izjavio je danas načelnik Centra za prevenciju i kontrolu bolesti Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici Zoran Vukadinović.

"Na osnovu informacija infektologa, četvoro je otpušteno, a na odeljenju se nalazi samo jedan pacijent", rekao je Vukadinović za Tanjug.

On je dodao da su prve dve osobe obolele od morbila hospitalizovane 2. oktobra.

"Oboleli su iz romske porodice koja ima osam članova i žive u romskoj mahali u južnom delu Kosovske Mitrovice. Stanje obolelih je stabilno i posle dvonedeljne hospitalizacije, otpušteni su sa infektivnog odeljenja", rekao je Vukadinović.

Prema njegovim rečima, troje sa istim simptomima hospitalizovano je 14. i 15. oktobra, a pojašnjava da se radi o dve mlade osobe, od 7 i 15 godina i jednoj starijoj osobi od 30 godina, kao i da su dvoje obolelih od njih romske populacije i vezani su slučajevi, a da je jedna osoba srpske nacionalnosti iz severne Kosovske Mitrovice.

Vukadinović kaže da pristigli rezultati iz Torlaka kod svo troje pozitivni na morbile.

"Na osnovu rezultata laboratorijskih nalaza iz Torlaka, izolovan je virus morbila i mi smo potvrdili dijagnozu. Po dobijanju laboratorijskih nalaza, prijavljena je porodična epidemija i preduzete su sve raspoložive epidemijske mere u suzbijanju", rekao je Vukadinović, inače specijalista epidemiolog.

Od 12. oktobra, kako je rekao, i s obzirom na situaciju, sprovodi se pooštreni epidemiološki nadzor na čitavoj teritoriji njegovog Zavoda, uz dodatne aktivnosti za Kosovsku Mitrovicu, na predlog instituta "Batut".

"Sada vršimo obavezni epidemiološki nadzor i svakog dana iz nadzornih jedinica Kosovske Mitrovice dostavljaju se izveštaji o suspektnim slučajevima i mi svakog dana to dostavljamo institutu 'Batut'", kaže Vukadinović.

Objašnjava da su morbile bolest koja se manifestuje i visokom temperaturom, glavoboljom, malaksalošću, rinitom, konjuktivitom, kašljem, osipom po telu, po kom se i najlakše uspostavlja dijagnoza, a ističe da je, prateći bolesnike hospitalizovane na infektivnom odeljenju, uočeno da oni koji su primili barem jednu dozu MMR vakcine, imaju mnogo blaži tok bolesti, te da nemaju slučaj sa težom komplikacijom.

Vukadinović je apelovao na roditelje da se odazovu pozivima imunizacije, kako bi deca bila imunizovana ne samo protiv malih boginja, nego i protiv drugih bolesti koje se na taj način mogu sprečiti.

"Vakcina je bezbedna, proverena, svaka ima svoj sertifikat, mislim da bi roditelji morali da poslušaju struku i nauku", naglasio je Vukadinović.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja