OPASNA MAFIJA HARA SRBIJOM: Ukradu 10 miliona evra arheološkog blaga
Foto: Shutterstock

INTERPOL UKLJUČEN

OPASNA MAFIJA HARA SRBIJOM: Ukradu 10 miliona evra arheološkog blaga

Društvo -

To je treća kriminalna delatnost, posle trgovine drogom i oružjem. Srbija je postala raj za snabdevanje crnog tržišta Evrope

Arheološko blago iz Srbije se na godišnjem nivou ilegalnim kanalima proda u inostranstvu za više od 10 miliona evra, okvirne su procene Interpola, kaže za Kurir arheolog dr Vojislav Filipović, potpredsednik Srpskog arheološkog društva i član Arheološkog instituta.

- U poslednjih pet godina krađa arheološkog blaga doživela je eksploziju. Sada se lopovi koriste detektorima za metale koji su jeftini i samim tim pristupačni. To im olakšava posao. Problem je što više nema posebnih policijskih službi koje bi se time bavile. Policija u tome ne vidi realan intenzitet krivičnog dela, jer niko nije ušao u banku, pretio pištoljem i ukrao evre. Nažalost, ovo je još mnogo, mnogo gore. Trgovina arheološkim blagom treća je kriminalna delatnost, posle trgovine drogom i oružjem. Čak je ispred nelegalne trgovine duvana - otkriva Filipović za Kurir.

Nema hapšenja

Najviše se krade po istočnoj Srbiji i Sremu, a da bi vredne iskopine stigle do aukcijskih berzi u svetu, prođu kroz nekoliko ruku.

- U istočnoj Srbiji cela sela traže arheološko blago. Prema zakonu o kulturnim dobrima, sve što se nađe na teritoriji Srbije, i pod zemljom i pod vodom, pripada Srbiji i treba da se prijavi. Ali ovde se zakon ne poštuje, a za to krivično delo kazne su do pet godina zatvora. Međutim, do hapšenja i suđenja retko kada i dolazi. U proseku, na godišnjem nivou dobiju se tri uslovne kazne - objašnjava Filipović:

Grčka, koja živi od turizma i svoja arheološka nalazišta izuzetno čuva, rešila je to tako što je uvela drastične kazne. Tri osobe u Grčkoj osuđene su na doživotnu robiju jer su prekopavale nalazište iz VI veka.

Važna zaštita

Arheolog i predsednik Srpskog arheološkog društva dr Adam Crnobrnja kaže da je najvažnije podići svest ljudi i istaći da je arheološko blago neobnovljiv resurs i da arheološko nasleđe pripada svim građanima Srbije:

- Da bismo zaštitili arheološko blago, Srpsko arheološko društvo, uz finansijsku podršku Ministarstva kulture, pokrenulo je projekat ‚‘Podizanje svesti o značaju arheološkog nasleđa‘‘. Ukazivanjem na dobre i loše primere delovanja lokalnih samouprava, može se popraviti odnos prema arheološkom nasleđu.

Silvija Slamnig

ŠEMA KRAĐE I PRODAJE

- Stanovnici uglavnom istočne Srbije i Srema masovno traže arheološka blaga

- Svakodnevno prelaze kilometre i kilometre pretražujući teren detektorima za metal

- Nalaze novčiće, predmete od plemenitih metala, ćupove, oklope, zlatnike, zlato, naušnice, tanjire, nakit

- Arheološke predmete prodaju po mnogostruko nižim cenama od njihove realne materijalne i nacionalne vrednosti. Kreću se od 50 do 1.000 evra

- Osoba koja kupi to ukradeno arheološko blago prošvercuje ga iz Srbije

- U inostranstvu od kriminalnih grupa dobija lažnu dokumentaciju, koja opravdava prodaju i u kojoj piše da je, recimo, sedmi potomak grofa nasledio neku staru kolekciju

- Na aukcijskim berzama arheološki komadi iz Srbije prodaju se po ceni od nekoliko hiljada evra

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track