PRVI SNEG U DECEMBRU, ZA NOVU GODINU SUNCE: Dolazi nam blaga i suva zima
Foto: Nebojša Mandić

STIŽE ZAHLAĐENJE

PRVI SNEG U DECEMBRU, ZA NOVU GODINU SUNCE: Dolazi nam blaga i suva zima

Društvo -

Nakon miholjskog leta, večeras sledi pad temperature i za 10 stepeni, praćeno obilnim padavinama u naredna dva dana, ali vejavice neće biti do polovine decembra

Nakon miholjskog leta, večeras nas očekuje pravi preokret, tako da će narednih nekoliko dana temperatura biti u padu za čak deset stepeni i više, sa obilnim padavinama!

Naime, Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje na obilne padavine za ponedeljak i utorak. U utorak će biće hladno i vetrovito sa kišom, a na planinama sa snegom.

Dugoročna prognoza

Međutim, prema dugoročnoj prognozi kompanije „Aku veder“, čeka blaga zima. Snežni pokrivač se neće dugo zadržavati, a možemo ga očekivati tek u drugoj polovini zime, krajem januara i tokom februara. Količina snega koja će padati biće manja nego što je uobičajeno za to doba godine.

Prema njihovim predviđanjima, u prvoj polovini decembra maksimalne dnevne temperature će biti u plusu i ići će do deset stepeni iznad nule, a sneg će provejavati tek 14. decembra. Za doček Nove godine, 31. decembra, biće bez snega, a temperatura će biti u plusu, oko dva stepena.

Meteorolog „Veder tu ambrele“ Đorđe Đurić kaže za Kurir da se njihova kompanija ne bavi dugoročnom prognozom, ali da se može reći da prema nekim osmatranjima postoji mogućnost da i ova zima bude toplija od proseka.

Vedrije od četvrtka

- U ponedeljak i utorak očekuje nas hladno vreme sa kišom, na planinama sa snegom, maksimalna temperatura od šest do 14 stepeni. Očekuju se obilne padavine, ali s obzirom na to da smo imali sušni period, nema opasnosti od poplava i izlivanja reka - naveo je Đurić i dodao da se razvedravanje očekuje od četvrtka.

Mina Branković

Dr Biserka Obradović

UMOR, BOLOVI I BEZVOLJNOST

Doktorka Biserka Obradović iz Doma zdravlja „Stari grad“ upozorava na moguće zdravstvene tegobe usled promene vremena:

- Mogu se javiti bolovi u zglobovima, glavobolje, bol u sinusima. Kod dece i starijih ljudi te tegobe se više ispoljavaju. Ono što svi možemo da osetimo usled predstojeće promene jesu umor, bezvoljnost, apatija, zatim loš san, reumatski bolovi, kardiološke smetnje jer imamo sužavanje krvnih sudova. Savet je da se unosi što više voća i povrća, izbaciti toksine i što više fizičke aktivnosti.

Novembar

ČETIRI KIŠNA DANA

Do polovine novembra uživaćemo u suncu, a maksimalne dnevne temperature biće oko 15 stepeni. Poslednje dve nedelje u ovom mesecu temperature će biti u manjem padu, pa će prosek biti oko 10 stepeni, a imaćemo svega tri-četiri kišna dana.

Decembar

TOPLO, DO 10 STEPENI

U prvoj polovini decembra maksimalne dnevne temperature će biti u plusu i očekuje se da idu do deset stepeni iznad nule. Uglavnom će vreme biti oblačno, sa povremenom pojavom kiše. U drugoj polovini meseca doći će do blagog pada temperature, ali će i dalje temperatura biti iznad nule.

Januar

PET DANA SNEGA

Prva polovina januara biće uglavnom sunčana, sa dnevnim temperaturama koje će biti iznad nule, u proseku oko osam stepeni, sneg će padati svega pet dana tokom ovog meseca, a temperature će biti u padu. Sredinom januara nekoliko dana biće hladnije sa maksimalnom dnevnom temperaturom od jedan stepen.

Februar

MAKSIMALNO DO 5 STEPENI

Minimalne temperature u februaru će biti oko pet stepeni ispod nule, a maksimalne će biti iznad nule, što je neobično za ovaj mesec, koji je inače najhladniji. U drugoj polovini meseca porast temperature.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Zemun pod ledom iz vazduha

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track