MINISTARKA KUBUROVIĆ: Sledeće nedelje konkurs, do kraja godine prijem 160 pripravnika
Foto: Beta/Miloš Miškov

Biće posla za pravnike

MINISTARKA KUBUROVIĆ: Sledeće nedelje konkurs, do kraja godine prijem 160 pripravnika

Društvo -

BEOGRAD - Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je danas da će do kraja godine u Ministarstvu biti primljeno 160 pripravnika i da će sledeće nedelje biti raspisan konkurs za njihov prijem.

"Doneli smo novi Pravilnik za prijem pripravnika, a u toku sledeće nedelje očekuje se objavljivanje konkursa. Do kraja godine, po prvi put nakon više od tri godine, biće primljeni prvi pripravnici koji su završili fakultet i čekaju da ispune uslove za polaganje pravosudnog ispita", rekla je Kuburović.

Ona je dodala da Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca treba da sprovede konkurs za prijem tužilaca i sudija.

Govoreći o promeni Ustava ona je rekla da je Ministarstvo pravde u maju pokrenulo javnu raspravu gde su pozvali sve zainteresovane da dostave svoja mišljenja na koji način vide izmenu Ustava.

foto: Nebojša Mandić

"Na izmenu Ustava nas obavezuje i akcioni plan za poglavlje 23, koje se odnosi na jačanje nezavisnosti pravosuđa, što podrazumeva izmene Ustava u delu koji se odnosu na postupak izbora sudija i tužilaca. Treba da se izmesti ta procedura iz Skupštine i da Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca budu jedini koji će da odlučuju o izboru nosilaca pravosudne funkcije", pojasnila je ona.

Govoreći o akciji Fondacije Tijane Jurić i prikupljanju potpisa za izmenu krivičnog zakona da se uvedu doživotne kazne za ubice i silovatelje dece, ona je pojasnila da je Ministarstvo pravde 2015. godine pokrenulo izmene i dopune krivičnog zakona i da je u predlogu ostavljena mogućnost uvođenja doživotnog zatvora za najsvirepija ubistva.

"Očekuje se da stručna javnost da konačan stav. Raspoloženi smo da prihvatimo mišljenje stručne javnosti, a zahvaljujemo se Fondaciji Jurić koja je pokrenula ovo pitanje", zaključila je ona.

(Kurir.rs/Tanjug/RTS/Foto: Nebojša Mandić, Beta)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) Sto dana Vlade: Pet dobrih stvari!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track