JEZIVO! SRBIJOM VRŠLJA ČAK 150 SEKTI:  Evo kako vrbuju i šta rade našoj deci
Foto: Shutterstock

Alarm: Oko nas deluje 150 okultnih društava

JEZIVO! SRBIJOM VRŠLJA ČAK 150 SEKTI: Evo kako vrbuju i šta rade našoj deci

Društvo -

Pored satanističkih grupa, deluju i sekte za koje se vezuju pedofilija, poligamija i prostitucija

Delovanje kontroverznog kulta Nxivm, pod čiji je uticaj potpala Indija Oksenberg (26), unuka srpske princeze Jelisavete Karađorđević, još uvek nije zabeleženo u Srbiji, mada u našoj zemlji deluje oko 150 okultnih organizacija.

Sagovornici Kurira upozoravaju da sekte i nekanonske verske zajednice broje oko 200.000 članova, a da se među njima nalaze i neke vrlo slične ozloglašenom Nxivmu.

Naime, Jelisavetina ćerka, popularna glumica Katarina Oksenberg, nedavno je za američke medije ispričala da se šokirala nakon što je posle nekog vremena videla ćerku Indiju. Devojka je vidno smršala, kosa joj je otpadala i nije dobila menstruaciju već godinu dana. Sve to su bile posledice delovanja organizacije Nxivm, u koju se Indija učlanila, a koja svojim članovima zabranjuje da unose više od 500 do 800 kalorija dnevno i obavezuje ih da na telo žigošu inicijale Kejta Ranijera, osnivača sekte.

Janja Todorović, autorka knjige „Pravoslavlje i okultizam“, ali i savetodavac za okultna učenja pri SPC kaže da je teško reći da li sličnih sekti ima i kod nas, jer one često menjaju imena i kriju ciljeve i delovanje.

- Nxivm je vrsta kulta. Oni se predstavljaju kao organizacija koja pomaže ljudima da se zaposle tako što razvijaju njihove skrivene potencijale. To mnogima deluje vrlo privlačno. Međutim, to je samo mamac za zarobljavanje psihe, izopačenje karaktera čoveka, odvajanje od porodice, društva i partnera - objašnjava Todorovićeva.

foto: Printscreen

Ona upozorava da je cilj ovakvih sekti da manipulišu čovekom, njegovom imovinom, kontaktima, pa čak i telom.

- Ta organizacija nije registrovana kod nas, međutim, putem interneta dostupna je i našim ljudima - ističe naša sagovornica, naglašavajući da na teritoriji Srbije deluju i brojne pseudohrišćanske, dalekoistočne i okultne sekte.

Ona kaže da je od 1997. u savetovalištu u kojem radi zabeleženo oko 100.000 poseta naših sugrađana koje je vrbovala neka od sekti, a među kojima su bile i neke poznate ličnosti.

Stručnjaci tvrde da u našoj zemlji, pored satanističkih grupa koje su najopasnije, deluju i sekte za koje se vezuju pedofilija, poligamija i prostitucija. A, kako kaže sektolog Slađana Mijaljević, u našoj zemlji zabeleženo je i prisustvo sajentologa:

- Oni se često i ne kriju, već se i slikaju pored svojih simbola, stavljaju nalepnice na automobile i slično. Međutim, ono što je posebno opasno, to je delovanje organizacije koje su registrovane, a koje svojim sledbenicima zabranjuju da se leče i primaju krv. Na taj način, oni velikom broju ljudi direktno ugrožavaju život.

ČINJENICE

Posledice delovanja sekti

Gubitak imovine

Udaljavanje od prijatelja, porodice, partnera...

Duševno i emotivno rastrojstvo

Gubitak identiteta i samopoštovanja

Urušavanje zdravlja

Sklonost ka samoubistvu

Najozloglašenije sekte u Srbiji

Crna ruža

Najrasprostranjenija i, prema navodima stručnjaka, ima više podružnica u svim većim gradovima po Srbiji. Za ovu sektu vezuje se žrtvovanje životinja, ispijanje krvi, ali i drugi krvoločni rituali, pa čak i ubistva.

Red istočnog hrama

Vrsta satanističke sekte, koja članove ima i u Srbiji. Članovi se navodno „pričešćuju“ za oltarom tako što uzimaju kolač pomešan sa svežom krvlju mačaka, pasa, zečeva, petlova i drugih životinja.

Satanina crkva

Prva zvanična satanistička crkva u svetu. Članovi ove sekte slave Satanu, a orgije i bludničenje su navodno svakodnevni deo njihovih rituala. Osnivač je Šandor Levej, Amerikanac mađarskog porekla.

Zločini u našoj zemlji

1993. Vranje - Vojnik Jožef Meneder u kasarni u Vranju ubio je šest vojnika i starešinu. Nakon hapšenja na butini su mu pronašli tetoviran izvrnuti krst i datum masakra. Smatralo se da pripada sekti Loša vera, koja je nastala iz sekte Crna ruža.

1993. Šabac - U kasarni „Mika Mitrović“ u Šapcu vojnik Nandor Kiš pucao je s leđa na vojnike i tom prilikom ubio dvojicu i nekoliko ranio. Ubio se u krugu kasarne. Pripadao je satanističkoj sekti Crna ruža.

1996. Zaječar - Dve maloletnice ubile su babu jedne od njih sa 133 uboda kuhinjskim nožem. Unuka se pravdala da je bila zavedena satanizmom.

2001. Aleksinac - Muškarac iz Slovenije ubio je devojku, pa joj nožem po glavi ispisao satanističke simbole

2007. Novi Banovci - Danijel Jakupek zvani Žak (26) iz Novih Banovaca iskasapio je petogodišnje dete, Luku Opačića, i njegovog ujaka Vasilija Trbovića (24), a na suđenju je rekao da ga je na takav gnusni čin naveo „vrhovni gospodar“.

2007. Batajnica - Goran Alfirović ubio je svog dedu, držao zatočenu babu, a nakon neuspešnih pregovora s policijom ubio se. Njegova majka tvrdila je da ga je još dok je bio u vojsci vrbovao jedan satanista, učitelj po zanimanju.

2007. Selo Jabukovac kod Negotina - Nikola Radosavljević ubio je devet osoba, kasnije je tvrdio da ga je neko omađijao.

Kurir / Ružica Kantar

Foto: Shutterstock, Printscreen

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Evo zbog čega je pijani vozač jutros gazio ljude u Beogradu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track