(KURIR TV) SAJAM MEDIJA -  KURIROV INTERVJU O RATNIM ZLOČINIMA Vukčević: Oni koji su okrvavili ruke neće moći mirno da spavaju!
Foto: Printscreen/Kurir TV

(KURIR TV) SAJAM MEDIJA - KURIROV INTERVJU O RATNIM ZLOČINIMA Vukčević: Oni koji su okrvavili ruke neće moći mirno da spavaju!

Društvo -

Na centralnoj bini Adria Media Group na Sajmu medija u toku je Kurir intervju o ratnim zločinima. Gosti su bivši specijalni tužilac za ratne zločine Republike Srbije Vladimir Vukčević i pomoćnik direktora RTS Milivoje Mihajlović. Domaćin je Ratko Femić.

Od srede, 25. oktobra, Adria Media Group učestvuje na trećem Sajmu medija, koji se održava u Hali 3 Beogradskog sajma.

Na pitanje kako napreduje saradnja između našeg tužilaštva i suda za Ratne zločine na Kosovu Vukčević kaže da je osnivanje suda jako dobar znak da će pravda biti dostignuta.

- Mi smo dostavili kompletne materijale Diku Martiju, saslušano je 500 svedoka i sud je osnovan, tako da mislim da to uopšte nije mala stvar - rekao je Vukčević.

foto: Printscreen/Kurir TV

- Ima mnogo dokaza da je Metohija potpuno etnički očišćena, Ramuš Haradinaj, Selimi, Tači i ostali na Kosovu žive kao kraljevi i neće to lako zameniti za zatvorsku ćeliju u Hagu. Oni će se na sve načine boriti da izbegnu pravdu. Likvidacija svedoka, zastrašivanje, pokušaj izazivanja nereda i anarhije koje će na kraju "samo oni moći da srede", to je metodologija kojom će pokušati da se spreči da ti moćnici koji su zamenili maskirne uniforme odelima odu u zatvor - kaže Mihajlović.

foto: Printscreen/Kurir TV

Što se tiče trgovine organima i Žute kuće Vukčević kaže da su mu za tu istragu logistiku pružili Amerikanci.

- Kada smo se bavili time određenim strukturama na Kosovu smo skrenuli pažnju da su pod nadzorom satelita i da ne pokušavaju da očiste od leševa tih 11 lokacija koje je trebalo da ispitamo. Albanci su, međutim, odbili saradnju i do dan danas te ekshumacije, kojima bi dokazali tu masovnu krađu organa, nisu izvršene. Iako smo imali i direktna priznanja u kojima je čovek do detalja opisao proceduru kojom su vađeni organi navodeći da im nije bio interes da sačuvaju život žrtve već samo da dođu do organa, ništa se na tom polju nije uradilo - rekao je Vukčević.

foto: Printscreen/Kurir TV

Saradnja sa Hagom

Na pitanje kako su zadovoljni saradnjom sa Hagom Mihajlović kaže da nije zadovoljan uopšte.

- Mislim da je pravosuđe temelj mira.Ali mislim da u slučaju Haga i zločina na Kosovu to ide jako slabo. To je težak posao, imamo kriminalce koji se šetaju slobodno i sa kojima se je jako teško boriti. Recimo Tači, on nikada u javnosti neće reći da se sudi njemu već OVK, iako je on simbol te paravojne formacije. Haški tribunal je instrument pritiska i mislim da slabo radi svoj posao, to je politički sud koji optužnicom i presudom može da promeni vlast. Imate jednu jako moćnu instituciju koja ima svu moć osim one iskonske - da istera pravdu - kaže Mihajlović.

foto: Printscreen/Kurir TV

Vukčević kaže da je zadovoljan saradnjom, ali ne i rezultatima suda.

- Recimo presuda Anti Gotovini koji je na kraju oslobođen.Ili slučaj "Topličkih dnevnika".. Oni nikada nisu hteli da ispitaju te dnevnike. A to su ključni dokumenti na osnovu kojih se može zaključiti da li su granatirani ciljevi u Kninu legitimni. Ukoliko nisu, onda je njihovo bombardovanje ratni zločin. Oni to nikada nisu uspeli ili hteli da završe. Eto, to mi je ostalo kao nešto loše što sam zapamtio iz saradnje sa Hagom - kaže Vukčević.

foto: Printscreen/Kurir TV

Javnost u regionu se ponaša kao da je prošlo vreme za suočavanje sa prošlošću. Šta mislite da li je "prošao taj voz"?

- Mislim da nije, postoje porodice koje i dan danas drže upaljenu sveću u kućama i siguran sam da za njih nije prošao voz - kaže Mihajlović.

- Isto je i sa institucijama. Njima taj voz ne sme da prođe. Ratni zločin ne zastareva, građani možda jesu umorni ali institucije to ne smeju biti. To nije floskula i oni koji su okrvavili ruke neće moći mirno da spavaju - završio je Vukčević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track