OPASNOST VREBA IZ GREJALICA I PEĆI Komandant beogradskih vatrogasaca savetuje: Evo šta nikako ne radite da ne bi buknuo požar!
Foto: Nebojša Mandić

Dobro je znati, zlu ne trebalo

OPASNOST VREBA IZ GREJALICA I PEĆI Komandant beogradskih vatrogasaca savetuje: Evo šta nikako ne radite da ne bi buknuo požar!

Društvo -

Zaboravnost, nepažnja i nemar tokom cele godine najčešći su uzrok požara, a s početkom grejne sezone vatrogasci imaju dodatnog posla zbog različitih vrsta dogrevanja. Komandant Vatrogasno-spasilačkog bataljona Beograd Mile Jovičić savetuje je kako da sprečite požar i kako da reagujete kada se on ipak dogodi.

"Broj požara povećava se pred početak i kraj grejne sezone, jer tada građani dogrevaju stambene objekte na različite načine. Uglavnom se radi o upotrebi grejalica ili grejalica i peći na propan-butan. Veliki problem predstavlja i loženje na čvrsto gorivo u onim delovima grada gde nema daljinskog grejanja kada građani nisu pred grejnu sezonu očistili dimnjak", objašnjava Jovičić.

foto: Zorana Jevtić

Prema njegovim rečima, dešava se da u dimnjaku sa stvaranjem visoke temeprature dođe do požara, a da se on zatim proširi i na krovnu konstrukciju, pa tada nastaje veća šteta ako se na vreme ne obaveste vatrogasci.

KURIR TV NA LICU MESTA, GREJALICA NAPRAVILA HOROR NA ZVEZDARI U SUBOTNJE POPODNE: Goreo stan u potkrovlju, stradao deka (80) koji je živeo sam

"U divljim naseljima imamo problem jer stanovnici kradu kablove da bi koristili struju i spaljuju kablove da bi preprodavali bakar. Takođe, oni žive uglavnom u improvizovanim kućama od kartona ili drugog lako zapaljivog materijala. Oko 20 do 25 puta godišnje u takozvanim nehigijenskim nastane veći požar, čije širenje ne može da se spreči zbog građe koja je korišćena", kaže Jovičić.

foto: Zorana Jevtić

U takvim objektima postoji opasnost od veće koncentracije dima, a time i gušenja, ali i u običnim stambenim zgradama ako odžak nije očišćen.

Grejanje na gas

"U stanovima koji se greju ili dogrevaju pećima na propan-butan "može doći do eksplozije, pa požara usled nepravilnog rukovanja tim pećima, što može imati smrtonosne ili mehaničke povrede", navodi Jovičić.

NAŽALOST, BOJLER NIJE JEDINI: Ovi kućni aparati mogu da vas ubiju!

Potrebno je redovno i na vreme atestirati bocu sa propan-butanom u domaćinstvu i zameniti crevo i prateće aparature za njih. Ovaj gas nema miris, ali sadrži tečnost neprijatnog mirisa (etil-mekraptan) da bi, u slučaju curenja, to moglo da se oseti. Koliko je važno imati ispravnu bocu, pokazuje i iskustvo vatrogasaca da požar može prouzrokovati i uključivanje svetla.

foto: Nebojša Mandić

"Da biste bili potpuno sigurni u svoju bezbednost, uvek je bolje da stručno lice obavi popravku. Nažalost, građani nemaju dovoljno finansija da angažuju profesionalca. Ipak, ponekad nije potreban novac, nego oprez ", zaključuje Jovičić.

Kablovi i grejanje na struju

Jovičić pre svega savetuje da se pridržavate uputstva proizvođača za rukovanje.

UČESTALA OPASNOST: U Beogradu 300 požara od početka 2017. godine

"Produžne kablove, pogotovu kada su u pitanju stari građevinski objekti, kupujte samo u ovlašćenim prodavnicama. Pokušajte da angažujete stručno lice da pregleda električne instalacije, naročito u starim stambenim objektima", poručuje Jovičić.

Grejalice i zapaljivi materijali se nikako ne "podnose".

foto: Dragan Kadić

"Dešavalo se da je nekome hladno i da grejalica bude isuviše blizu kreveta, i zato smo imali intervenciju", priča Jovičić.

Nemarno bacanje žara onih koji koriste čvrsta goriva u kontejnere može prouzorkovati i značajnu štetu.

ODMAH JE VRATITE PRE NEGO VAS UBIJE: Opasnu grejalicu povukli iz prodaje u BiH!

"Zbog manjka parkinga u gradu, nije retkost da se uz kontejner nađe i automobil i da se vatra od bačenog žara proširi s kontejnera na vozilo ", objašnjava komandant Vatrogasno-spasilačke brigade.

Strada po 10 ljudi godišnje

"U proseku spasimo oko 350 osoba u toku godine. Statistika beleži da od tog broja, nažalost, oko 10 osoba strada, najčešće starije osobe", navodi Jovičić.

foto: Zorana Jevtić

Vatrogasci svakog vikenda obučavaju građane, ali uočili su slabu zainteresovanost stanara, osim upravnika zgrada.

BUDITE OPREZNI: Punjač za telefon može da izazove požar, evo u kojim situacijama

"Kada izbije požar, građani ne znaju kako da se ponašaju, iako smo radili redom edukaciju i delili flajere i postere, ali s tim nastavljamo i dalje. U većini slučajeva greška je da otvaraju vrata svojih stanova, onda dim ulazi unutra. Na taj način su ugrozili sopstvene živote, jer se dim uvek širi vertikalno uvis. U najmanju ruku, nastaje i materijalno oštećenje jer će im zagaraviti zidove. Nasuprot tome, treba ostati pribran i u stanu. Telefon 193 je dobro poznat. Treba da pripreme peškire, krpe i odevne predmete i natope ih vodom. Ako je bezbedna evakuacija moguća, učiniti to stepenicama, inače nikako ne izlaziti ako je puno dima. Sve zavisi i od toga gde je požar. Ako je, na primer, na trećem spratu, na prvom i drugom mogu bezbedno da izađu, a četvrti i peti su ugroženi. Kada ekipe dođu, evakuacija i spasavanje života imaju prioritet nad gašenjem požara", ističe Jovičić.

foto: Dragan Kadić

On dodaje da je važno i da put evakuacije u visokim objektima, odnosno posebna stepeništa i sporedni izlazi, bude prohodan.

(Kurir.rs/Blic/M.Ro./Foto: Nebojša Mandić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

GREJALICA NAPRAVILA HOROR NA ZVEZDARI U SUBOTNJE POPODNE: Goreo stan u potkrovlju, stradao deka (80) koji je živeo sam

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track