PROŠLA KRIZA: Nema opasnosti od epidemije boginja
Foto: Shutterstock

Analiza instituta „Batut“

PROŠLA KRIZA: Nema opasnosti od epidemije boginja

Društvo -

Na teritoriji Kosova i Metohije do sada registrovano 12 slučajeva malih boginja i da se sprovode sve mere predostrožnosti i pojačanog nadzora

Epidemiološka situacija u Srbiji je stabilna i pod kontrolom i nema opasnosti po građane od epidemije malih boginja, izjavila je juče v. d.direktora Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ Verica Jovanović.

Verica Jovanović, foto: Dragana Udovičić

Jovanovićeva je rekla da je, prema podacima kojima raspolaže Institut „Batut“, na teritoriji Kosova i Metohije do sada registrovano 12 slučajeva malih boginja i da se sprovode sve mere predostrožnosti i pojačanog nadzora.

- Treba informisati građane o neophodnosti dodatne imunizacije, što je poruka ne samo za stanovništvo Kosova i Metohije nego za celu Srbiju. Ministarstvo zdravlja, Institut „Batut“ i svi saradnici u sistemu zdravstvene zaštite i na terenu i operativno brinu o tome - rekla je Jovanovićeva na stručnom simpozijumu „Mikrobiološka dijagnostika u nadzoru nad zaraznim bolestima u Srbiji - izazovi 21.veka“.

- Naš zadatak je da se u okviru sprovođenja akcionog plana za implementaciju pristupnog plana Evropskoj uniji unaprede kapaciteti mikrobiološke dijagnostike i da se harmonizuje praksa i zakonska regulativa isto primeni u svakodnevnom radu - rekla je Jovanovićeva.

Kurir / E.K.

Foto: Shutterstock, Dragana Udovičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track