OPASNO! MORBILE SE ŠIRE SRBIJOM: Beograd na pragu epidemije!
Foto: Printscreen

ALARMANTNO

OPASNO! MORBILE SE ŠIRE SRBIJOM: Beograd na pragu epidemije!

Društvo -

Pet novih slučajeva zaraze malim boginjama u glavnom gradu, zbog čega se očekuje da se najkasnije danas prijavi i proglasi epidemija morbila u Beogradu, što zvanično može da uradi samo Ministarstvo zdravlja

Novih pet slučajeva zaraze malim boginjama, odnosno morbilama, potvrđeno je zvanično u Beogradu, a najkasnije u toku današnjeg dana očekuje se proglašenje epidemije ove izuzetno zarazne i smrtonosne bolesti na teritoriji glavnog grada Srbije.

Nakon dvogodišnjeg dečaka iz Gračanice, koji je prve kliničke simptome oboljenja ispoljio dok se od primarne bolesti lečio na Odeljenju hematologije Instituta za majku i dete „Dr Vukan Čupić“ u Beogradu, ovo su prvi slučajevi zaraze osoba koje nisu bile u kontaktu sa obolelima sa teritorije Kosmeta, gde je dosad zaraženo više od 200 ljudi, a preminulo dvoje.

Zaraza nije sa Kosova

- Institut „Torlak“ je dostavio laboratorijsku potvrdu slučajeva malih boginja kod četiri osobe iz Beograda koje je prijavio Gradski zavod. Obolele osobe nisu bile u kontaktu sa ljudima sa Kosova i Metohije, niti sa osobama sa sličnom kliničkom slikom na teritoriji prebivališta. Dve obolele osobe su mlađe od pet godina, dok je drugo dvoje zaraženih starije od 20 godina - saopštio je Institut za javno zdravlje „Batut“.

foto: Printscreen

Oboleli su ili nevakcinisani, ili nepoznatog vakcinalnog statusa.

- Hospitalizovani su na Institutu za majku i dete i na Klinici za infektivne i tropske bolesti KCS. Kod jedne od obolelih osoba dijagnostikovana je upala pluća, kao jedna od težih komplikacija malih boginja - rečeno je u „Batutu“.

Prema nezvaničnim informacija, među obolelim je i jedno dete kineske nacionalnosti, jer u Kini vakcinacija nije obavezna. Zbog svega navedenog, očekuje se da se najkasnije danas prijavi i proglasi epidemija malih boginja u Beogradu, što zvanično može da uradi samo Ministarstvo zdravlja.

Kad je osip - već kasno

Infektolog Branislav Delić podseća da je reč o visokozaraznoj bolesti koja se lako širi i da je dovoljno je da se boravi u prostoriji u kojoj je zaražena osoba kinula da bi se i drugi zarazili.

- Ovo je očekivan sled okolnosti, usled niskog obuhvata vakcinacijom. Period inkubacije zaraženih osoba traje od 10 do 12 dana, a za sve to vreme ta osoba je izvor zaraze za druge. Kada se morbile manifestuju osipom, onda je već kasno za sprečavanje zaraze za ljude u njihovoj okolini. Zato je veoma važno da kao nacija stvorimo kolektivni imunitet vakcinacijom - kaže Delić.

Predsednik Udruženja pedijatara Srbije Radovan Bogdanović kaže da je ovo još jedan dokaz da su morbile veoma realna opasnost.

- Nadam se da će ovo napokon ubediti sve roditelje koji se kolebaju da vakcinišu svoju decu, jer vakcina predstavlja zaštitu ne samo za zdravlje najmlađih već i za celu ljudsku populaciju. Ako nemamo dovoljan broj obuhvata vakcinisane dece, onda gubimo kolektivni imunitet i svi potencijalno možemo biti u opasnosti. Nažalost, trebali su nam ovi primeri da pokažu da virus malih boginja nije izmišljen, kao što neki nemoralni ljudi navode u svojoj propagandi - naglašava Bogdanović za Kurir.

Hitna uputstva za roditelje

- MMR vakcina je jedina prevencija bolesti

- nošenje hirurške maske predstavlja veoma slabu zaštitu

- odlazak kod svog ordinirajućeg lekara ili pedijatra koji će dati preporuku da li je došlo vreme za vakcinaciju deteta

- vakcinu može primiti dete koje je potpuno zdravo u trenutku vakcinacije i nema alergiju na jaja

- daje se u domovima zdravlja

- potrebno je od dve do četiri nedelje da bi počela da deluje

- nije moguće pozvati Hitnu pomoć ili lekara na kućnu adresu kako bi se detetu dala vakcina

- vakcina se može primiti i u privatnim zdravstvenim ustanovama, ali je potrebno da roditelj to prijavi oridinirajućem lekaru kako bi se upisalo u zdravstveni karton deteta

- MMR vakcina počela je da se daje 1993. godine, pa za sve koji su rođeni pre te godine postoji mogućnost da se zaraze, ali će imati blage simptome, bez komplikacija

- nadležne institucije još uvek nisu izdale uputstva za zabranu masovnih okupljanja ili obustavljanje nastave u školama i vrtićima

„Batut“: Situacija preteća

Institut za javno zdravlje Srbije „Batut“ saopštio je da se epidemiološka situacija sa morbilama u Srbiji može smatrati pretećom i izdao obavezne mere za pooštren epidemiološki nadzor u žarištu epidemija u Beogradu, Kraljevu, Vranju, u opštini Bujanovac i srpskim enklavama u Kosovskoj Mitrovici.

Urgentne mere podrazumevaju:

1. Sprovesti hitnu i vanrednu reviziju vakcinalne kartoteke i evidentirati nevakcinisanu i nepotpuno vakcinisanu decu prema uzrastu i sprovesti njihovu vakcinaciju u žarištu epidemije.

2. Vakcinaciju i revakcinaciju MMR vakcinom sprovoditi na vakcinalnim punktovima kontinuirano od navršenih 12 meseci do 14 godina.

3. Na odeljenjima gde se sprovodi lečenje obolelih proveriti vakcinalni status ostalih pacijenata i zaposlenog osoblja i sprovesti imunizaciju prema indikacijama i sprovoditi zdravstveni nadzor nad istim.

4. Obolele osobe isključiti iz kolektiva u trajanju zaraznosti do oporavka.

5. Sve slučajeve iz kontakta sa obolelim staviti pod nadzor.

6. Sa imunizacijom početi po principu spoljnih koncentričnih krugova na teritoriji grada prema žarištu epidemije.

Činjenice

KO JE UGROŽEN

- deca do navršenih 12 meseci života koja još ne mogu da prime MMR vakcinu

- sva deca uzrasta od 12 meseci do navršenih 14 godina života koja su nevakcinisana ili nepotpuno vakcinisana MMR vakcinom

- sve osobe starije od 14 godina koje su nevakcinisane ili nepotpuno vakcinisane sa dve doze vakcine koja sadrži komponentu malih boginja

Kurir / JELENA PRONIĆ

Foto: Printscreen

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Male boginje u Srbiji! Proverite da li imate 6 simptoma ove zarazne bolesti!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja