NA POZIV SRPSKE VLADE: Srpski i američki padobranci u zajedničkim vojnim vežbama
Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

izgradnja poverenja

NA POZIV SRPSKE VLADE: Srpski i američki padobranci u zajedničkim vojnim vežbama

Društvo -

Srpski i američki padobranci održaće zajedničke vojne vežbe na poziv srpske vlade, rekao je američki general Tod Volters koji je na čelu NATO združene vazdušne komande.

U vojnoj vežbi namenjenoj jačanju vojnih veza sa Srbijom padobranci dve zemlje će skakati iz dva C-130 transportna aviona kompanije Lokhid Martin, u takozvanim vežbama uklapanja, preneo je Glas Amerike pozivajući se na Rojters.

U vežbama će učestvovati oko 100 pripadnika američkih vazduhoplovnih snaga i američke vojske, rekao je general Volters koji takođe nadzire američke vazdušne snage u Evropi i Africi.

Nije navedeno koliko će pripadnika srpskih snaga učestvovati u vežbama.

"Oni će zapravo dobiti svoja padobranska krila kao rezultat ovih aktivnosti. Ovo su aktivnosti za izgradnju poverenja, veza koje će trajati ceo život. I svakako će pojačati tehničku ekspertizu Srba", rekao je general Volters.

Volters je rekao da su tenzije na Balkanu i dalje izazov za NATO i za američku vojsku, ali da je ključno angažovanje. On je rekao da će to nastaviti da bude izazov ali da imaju "ispravano komandno usmerenje" da imaju prave resurse i dijalog i da će vreme pokazati šta će se razviti.

Glas Amerike prenosi ocenu da bi vežbe povezane s NATO u Srbiji bile shvaćene kao upozorenje Rusiji, koja je zabrinuta oko širenja NATO u bivšim komunističkim istočnoevropskim zemljama.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Ministarstvo odbrane Srbije)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR VESTI UŽIVO: Ovo su bili poslednji trenuci života ubijenog pekara! Evo šta se tačno odigralo u staklorezačkoj radnji!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track