STIŽU NAUČNICI IZ CELOG SVETA: Festival nauke na Sajmu od 14. decembra
Foto: Beta/Vladimir Milovanović

ZABAVA ZA MALIŠANE

STIŽU NAUČNICI IZ CELOG SVETA: Festival nauke na Sajmu od 14. decembra

Društvo -

Festival nauke biće održan od 14. do 17. decembra pod sloganom "Jedan na jedan" na Beogradskom sajmu gde će posetioci imati prilike da vide i učestvuju u različitim eksperimentima, radionicama, predavanjima i naučnim šou programima prilagođenim za sve uzraste.

Festivalski program biće raspoređen na više od 6.000 kvadrata u četiri hale Beogradskog sajma tako što će interaktivne naučne postavke biti smeštene u halama 7,8 i 9, dok je "eksplozivna" Naučno-fantastična bina ove godine smeštena u halu 5.

Jedna od novina ovogodišnjeg 11. izdanja festivala je zona u hali 9 sa interaktivnim postavkama pod nazivom "Nauka u pokretu". Veliki broj naučnika iz celog sveta gostovaće na festivalu tako što će između ostalog na Naučno-fantastčnoj bini "zablistati" boje Poljske, Estonije, Bugarske i Izraela.

foto: Beta/Vladimir Milovanović

Holivudski kaskader Stiv Vulf biće gost festivala na kojem će pokušati posetiocima da objasni specijalne efekte u filmovima poput eksplozija, sudara, padova, padova sa zgrade, kao i druge neverovatne scene iz filmova.

Direktorka festivala Ana Petrović kazala je da ovogodišnji festival tematizuje "Nauku u pokretu" i predstavlja početak jednog novog ciklusa.

"Krećemo se ka novim, drugačijim i boljim stvarima. Program i prostor su kompletno promenjeni u odnosu na prošlu godinu. Obećavam da će 11. izdanje festivala biti odlično. Čitava nauka leži iza pokreta, koji ćemo pokušati da vam približimo na Festivalu nauke", kazala je Ana Petrović. Francuski institut i ambasada Francuske u Srbiji i ove godine učestovaće kao partneri u bogatom festivalskom programu.

Iz Francuske u Beograd dolazi Pariska cirkuska akademija "La belle Apocalypse", koji će u saradnji sa fizičarem publici pojasniti kako cirkuski izvodjači uspevaju da prkose gravitaciji, dok iz Austrije dolaze kompanije "OMAi", koja će "iPAD" pretvoriti u alat kojim će posetioci moći da izraze kreativnost uz virtuelno slikanje grafita.

Ataše za saradnju ambasade Francuske u Srbiji Bertran Mije (Bertrand Millet) istakao je da će na festivalu biti priredjena izložba Francuskog instituta "Tehno-ultrakonektovano telo" koja treba da ukaže na vezu čoveka i tehnologije.

"Akademija Fratelini će animirati interaktivne radionice, i u okviru cirkuski tačka objasniti zakone fizike i matematike - veliki točak ili obaranje ruku", kazao je Mije i izrazio nadu da će posetioci u velikom broju doći na festival. Glavna koordinatorka festivala Aleksandra Patenković rekla je da je program ovogodišnjeg festivala nov, drugačiji, raznolik i kvalitetan sa dosta novih učesnika i da učestvuje više od 65 institucija iz Srbije.

foto: Beta/Vladimir Milovanović

"Naši posetioci proći će kroz različita geološka doba i postanak planete, kroz život u najširem obliku, formiranje i kretanje živih bića, i čoveka kroz pokret, sport energiju", kazala je ona.

Dodala je da je novitet festivala Mala naučna bina "Jedan na jedan" gde će posetioci moći da se druže sa naučnicim, dok je za decu ove godine organizovana Mala zona u hali 8, a za tinejdžere zaljubljene u nauku u zoni "Ekspertinejdžera" u hali 9.

Deseti Festival nake posetilo je više od 32.000 ljudi iz zemlje i regiona. Festival nauke nastoji da približavajući nauku svima i ukaže na značaj obrazovanja u društvu.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Beta/Vladimir Milovanović/Ilustracija)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR VESTI UŽIVO: Ovo su bili poslednji trenuci života ubijenog pekara! Evo šta se tačno odigralo u staklorezačkoj radnji!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track