SPREMITE SANKE: Evo gde će u Srbiji narednih dana pasti SNEG!
Foto: AP/Ilustracija

Visina snežnog pokrivača može biti 10 do 15 centimetara

SPREMITE SANKE: Evo gde će u Srbiji narednih dana pasti SNEG!

Društvo -

BEOGRAD - Prema najnovijim procenama meteorologa, vremenski uslovi će biti blaži nego što je navođeno prethodnih par dana, tako da će u ravničarskim delovima biti kišovito, a sneg će padati samo na planinskim vrhovima višim od 1.000 metara.

foto: AP/Ilustracija

- Danas će biti suvo i oblačno, a sutra uveče naići će veća oblačnost sa padavinama i u ponedeljak će padati kiša u svim krajevima zemlje. U planinskim predelima kiša će preći u sneg, ali "zabeleće" se samo vrhovi viši od 1.000 metara. Prema najnovijim podacima, u pitanju je tanak snežni pokrivač, a ne pola metra snega, kao što je najavljivano - rekao je meteorolog Đorđe Đurić iz firme "Accuweather", i naglasio da se u proteklih nekoliko dana prognoza brzo i često menja.

foto: AP/Ilustracija

Đurić kaže da će temperatura danas i sutra biti u porastu, a u sredu i četvrtak će temperaturne vrednosti biti niže, ali ne alarmantno ispod proseka.

foto: AP/Ilustracija

- Za jučerašnji dan je najavljen snežni pokrivač visine oko pola metra, pa do toga nije došlo. Naravno, sneg možda padne i u ravničarskim delovima, ali je izvesnije da neće - zaključio je Đurić.

foto: AP/Ilustracija

U Republičkom hidrometeorološkom zavodu kažu da će snežne padavine biti lokalizovane na zapadni i jugozapadni deo zemlje, i da ih možemo očekivati već u noći između utorka i srede.

- Snežne padavine se sad već podrazumevaju na višim planinskim vrhovima, na Zlatiboru i Kopaoniku, a naše prognoze su sad koncentrisane na niže, brdsko-planinske delove zemlje, odnosno zapad i jugozapad Srbije. Visina snežnog pokrivača može biti 10 do 15 santimetara - kažu u RHMZ.

foto: AP/Ilustracija

Konkretnije, lokaliteti u kojima se očekuje stvaranje snežnog pokrivača jesu Sjenica, Tara, Nova Varoš, viši delovi užičkog kraja i valjevske planine (Povlen, Medvednik, Magleš, Jablanik, Maljen).

Oni dodaju da je bilo preliminarnih nagoveštaja da će snega biti i u Beogradu, ali prema današnjim analizama - ipak neće.

foto: AP/Ilustracija

- Prognoza se ažurira iz dana u dan, i prema najnovijim podacima zaključujemo da u narednoj sedmici u Beogradu sigurno neće padati sneg, a još uvek ne znamo kada možemo da očekujemo snežne padavine u prestonici - zaključili su oni.

Trenutno na snazi nema hitnih upozorenja i meteo alarma.

(Kurir.rs/Blic/Foto: AP/Ilustracija)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) SNEG NA KOPANIKU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track