STEŽE SE OBRUČ OKO DIREKTORA RTB BOR: Blagoje Spaskovski u panici uništava dokumentaciju, spremio plan za bekstvo?
Foto: Shutterstock/Dado Đilas

smišlja očajničke poteze

STEŽE SE OBRUČ OKO DIREKTORA RTB BOR: Blagoje Spaskovski u panici uništava dokumentaciju, spremio plan za bekstvo?

Društvo -

Šef borskog giganta uklanja dokumentaciju koja pokazuje kako je uništio državno preduzeće i iz njega višegodišnjim pljačkanjem izvukao najmanje 150 miliona evra kroz „zlatni mulj“

Direktor Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) „Bor“ Blagoje Spaskovski uništava dokumentaciju koja dokazuje kako je godinama pljačkao ovaj državni gigant, a uveliko sprema i plan za bekstvo iz zemlje, saznaje Kurir.

Naime, policija uveliko istražuje direktora i poslovanje RTB, odakle je, kako se sumnja, višegodišnjim pljačkanjem izneto više od pet tona zlata, čime je država oštećena za 150 miliona evra, a ovo preduzeće dovedeno na rub propasti. Ta afera, poznata kao „zlatni mulj“, uznemirila je Spaskovskog, pa on već nedeljama uništava dokumentaciju koja ga kompromituje razmere njegove pljačke.

foto: Kurir/Ilustracija

- Pljačka oko pet tona zlata u RTB predstavlja jednu od najvećih pljački u novijoj istoriji. Grupa ljudi je zaradila milione evra od toga, a sve je rađeno tako što su iz rudnika izvlačili ogromne količine tzv. anodnog mulja, iz kog se dobija zlato. Trag vodi direktno do Spaskovskog, zbog čega je on u velikoj panici. Uništava dokumentaciju, preti saradnicima, a sprema se i da pobegne iz zemlje ako baš zaškripi - priča izvor Kurira.

On podseća i da su eksperti pogona Zlatara u RTB „Bor“ godinama uočavali da nešto debelo škripi u poslovanju firme, te su tako u godišnjem izveštaju za 2015. uočili da fali 300 kilograma, a 2016. čak 500 kilograma čistog zlata.

DRAGAŠ: Spaskovskog treba uhapsiti, treba mu suditi za sve ono što je uradio

- Javna je tajna da se anodni mulj godinama iznosi iz RTB. Mnogi su ćutali zato što su i sami imali korist, pa im sada Spaskovski poručuje da će ako on padne, i njih povući za sobom - kaže naš sagovornik.

Ekonomista Branko Dragaš kaže da nema sumnje da je Spaskovski uništio gigant.

- Sve što je radio su krivična dela i to se može dokazati. To je katastrofalno stanje po RTB „Bor“. Treba ga uhapsiti, i suditi za sve ono što je uradio - kaže Dragaš.

I Branislav Mihajlović, doktor tehničkih nauka iz oblasti rudarstva, govorio je za Kurir da se u Boru mnogo priča o krađi anodnog mulja:

- Iako je sve na nivou rekla-kazala, nema šanse da velike količine izađu iz RTB a da to nije organizovano na visokom nivou - rekao je on.

foto: Kurir/Ilustracija

Spaskovski već nedeljama odbija da odgovara na pitanja novinara Kurira, uprkos činjenici da je od interesa za javnost kako se uništavaju državna preduzeća, čije dugove plaćaju svi građani Srbije.

Razrađen sistem

VIŠEGODIŠNJA PLJAČKA

Anodni ili tzv. zlatni mulj ostaje posle izvlačenja bakra iz rude procesom flotacije. Iz tog mulja se potom u posebnim topionicama hemikalijama izvlači zlato i lije u kalupe. Kilogram je nešto više od 30.000 evra.

Ovaj vredan mulj su čak i radnici iznosili na sitno - u torbama, ispod odeće, u cegerima, kesama i buradi, dok ga „krupni igrači“, predvođeni Spaskovskim, iznose kamionima, s validnim propusnicama, objasnio je izvor Kurira, dodavši da je to javna tajna, a niko ništa dosad nije preduzimao da spreči višegodišnje pljačkanje.

foto: Dado Đilas

Naglo se obogatio

IMA 15 STANOVA U LONDONU

Spaskovski je, kako smo ranije pisali, poslednjih godina enormno uvećao svoju imovinu.

- On ima najmanje 15, a prema nekim informacijama i 17 stanova u Londonu. Zato često i boravi tamo. Kako je to kupio? Pa prosečan građanin treba da radi dva života da bi mogao sebi da priušti jednu nekretninu u Londonu - rekao je izvor Kurira.

foto: Kurir

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO! Direktor RTB Bor beži iz Srbije?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track