PRODAVCI DERU NAROD: Riba duplo skuplja zbog posta
Foto: Shutterstock

Digli cene

PRODAVCI DERU NAROD: Riba duplo skuplja zbog posta

Društvo -

Bliži se početak velikog božićnog posta, a s njim i vreme posnih slava, pa sad za šarana koji je do pre neki dan koštao 300 dinara morate dati skoro 600 dinara

Ukoliko postite veliki božićni post, koji počinje 28. novembra i traje do 7. januara, ili ako slavite jednu od mnogobrojnih posnih slava koje su u tom periodu, moraćete da izdvojite mnogo više novca nego što ste planirali jer su prodavci ribe višestruko podigli cene!

Naime, znajući da je najčešća i najomiljenija hrana građana za vreme posta upravo riba, cene u ribarnicama vrtoglavo su skočile. Tako je šaran koji je doskora u Beogradu koštao nešto više od 300 dinara sada košta skoro 600, a ako želite da ga kupite ispečenog, to cenu diže na do 1.300 dinara.

- Otišla sam na pijacu da vidim cene ribe za slavu i kad se nisam šlogirala! Pa sve je otišlo skoro duplo! To je bezobrazluk! Prodavci znaju da ide veliki post i da ljudi spremaju slavu i žele da najbolje moguće ugoste svoje goste i namerno u ovo vreme podižu cene. Znaju da građani nemaju šta drugo, pa moraju da kupe! - revoltirana je jedna čitateljka Kurira.

foto: Kurir

Ni situacija u drugim gradovima po Srbiji nije bolja. Primetno je da je soma najbolje kupovati u Nišu, gde košta 270 dinara, dok je njegova cena u Novom Sadu „doplivala“ do neverovatnih 700 dinara!

Ipak, neki stariji sugrađani već su navikli na ovakve bezobrazluke od prodavaca pred božićni post, pa su našli način kako da uštede.

- Pošto uvek očekujem njihove podvale, ja lepo šarana kupim u junu po mnogo nižoj ceni, stavim ga u zamrzivač i izvučem kad treba - objasnila nam je jedna gospođa iz Vrnjačke Banje.

Jelena Pronić

Božićni post

TRAJE 40 DANA

Božićni post traje 40 dana i njime se vernici pripremaju za najradosniji hrišćanski praznik - rođenje Isusa Hrista, to jest Božić. Prema hrišćanskom učenju, božićni post je uveden po uzoru na Isusa Hrista, koji je 40 dana proveo u pustinji u postu i molitvi. Do Svehrišćanskog sabora 1166. godine ovaj post je trajao samo sedam dana. Na istom saboru ustanovljena je i mogućnost takozvanog malog posta od samo sedam dana, koji primenjuju oni hrišćani koji iz bilo kog razloga nisu u mogućnosti da potpuno poštuju svih 40 dana posta. Na istom saboru odlučeno je da post nije obavezan za sve hrišćane i da je stvar slobodne volje.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO! Direktor RTB Bor beži iz Srbije?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track