PREMIJERKA BRNABIĆ: Činimo sve da smanjimo odlazak lekara u inostranstvo
Foto: Tanjug/Rade Prelić

odobreno zapošljavanje 4.000 medicinskih radnika

PREMIJERKA BRNABIĆ: Činimo sve da smanjimo odlazak lekara u inostranstvo

Društvo -

BEOGRAD - Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da država radi sve kako bi poboljšala položaj zdravstvenih radnika i smanjila njihov odlazak u inostranstvo.

"Pokušavamo da pospešimo njihovo obrazovanje, odobravanje specijalizacija, da zaposlimo nove ljude, da im povećamo plate i omogućimo bolje uslove rada", izjavila je premijerka novinarima. Prema njenim rečima, problem odlaska lekara iz Srbije ima višestruke uzroke i tu nisu samo u

pitanju bolje zarade u inostranstvu.

"Skoro deset godina u Srbiji su bile zabranjene specijalizacije lekara i sada će nam, kako kaže ministar zdravlja, trebati četiri do pet godina da nadoknadimo to što je neko zabranio usavršavanje", rekla je predsednica Vlade.

Ona je navela da male plate u zdravstvu, kao razlog za odlazak lekara u inostranstvo, nisu problem samo Srbije, već svih zemalja u regionu.

"Ipak, ne mogu da se daju plate koje su konkurentne onima u Švajcarskoj i Nemačkoj, jer troškovi života nisu isti... Tu se radi o platnoj moći i mi se trudimo da to povećamo, u skladu sa našim mogućnostima", rekla je Ana Brnabić.

Premijerka je podsetila da je do kraja godine odobreno zapošljavanje ukupno 4.000 medicinskih radnika u zdravstvu Srbije, a odlučeno je i da se plata poveća za deset odsto.

Ana Brnabić je rekla da se radi na poboljšanju zdravstvene infrastrukture kako bi uslovi u kojima rade lekari i medicinsko osoblje bili što bolji. Ona je podsetila da se završava gradnja Kliničkog centra u Nišu, da se "krenulo u tender" za Klinički centar Srbije, a da se tender sprema i za Klinički centar Vojvodine.

Premijerka je dodala da nije svejedno u kakvim uslovima rade lekari i da medicinski radnici ne bi ostali u Srbiji ni za platu od 2.000 evra, ako moraju da rade u bolnicama koje izgledaju kao poljske bolnice.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Tanjug/Rade Prelić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja