JUGOSLAVIJA JE UMRLA MNOGO PRE RATA: Slovenački sociolog otkrio kada je zaista počeo raspad države i koja je uloga Tita
Foto: Filip Plavčić

analiza stanja

JUGOSLAVIJA JE UMRLA MNOGO PRE RATA: Slovenački sociolog otkrio kada je zaista počeo raspad države i koja je uloga Tita

Društvo -

Slovenački sociolog Sergej Flere izjavio je večeras u Novom Sadu da je raspad Jugoslavije počeo mnogo pre rata i to sukobima u "samom vrhu komunističkih struktura" koje su njome upravljale.

"Upravo zbog neposrednih međunacionalnih sukoba u vrhu partije, oni su morali da civilizuju svoja ubeđenja. Taj oštar sukob u vrhu trajao je od samog početka 1943. godine, ali političke elite tada nisu još bile svesne kuda on vodi", kazao je Flere.

"(Josip Brzo) Tito je još 1962. godine upozorio da će se Jugoslavija raspasti. To je bio jedan stalan elitni sukob nacionalizama koji je eskalirao i morao dovesti do toga da se taj sukob proširi u mase", rekao je Flere.

Ocenio je da su dve elite vodile Jugoslaviju ka procesu raspada - komunistička svojim nastojanjem za sticanjem materijalnih dobara i kulturna koja je stalno isticala da je "narod tragičan i uskraćen".

Upozorio je i da su u tom procesu čak i "pravo" (pravna država) i Ustavni sud prestali da deluju.

On je sa kolegom Rudijem Klanjšekom napisao knjigu "Da li je Jugoslavija morala da umre" koja predstavlja kratku studiju "umiranja" Jugoslavije, koja taj proces posmatra kroz delatnost političkih i kulturnih elita oslanjajući se na "ogromnu literaturu".

Novinar Dimitrije Boarov rekao je da je ova knjiga pokušava da uoči dubinske socijalne procese koji su razorili Jugoslaviju, a ne sadrži "teorije zavere, niti uobičajen istoriografski determinizam i prateće teorije kolektivne nacionalne osvete".

Predsednica Vojvođanskog kluba Branislava Kostić rekla je da knjiga nije sociološka analiza, već analiza političke istorije Jugoslavije, i da oslikava "atmosferu među političarima još mnogo pre samog raspada".

(Kurir.rs/Beta)

Foto Filip Plavčić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Evo zbog čega Zoran Marjanović u zatvoru ne priča o pokojnoj Jeleni?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track