(VIDEO) GLADUJEMO, VUČEMO TORBE PO 10 KILOMETARA, ZA ŠTA? Potresan snimak suza srpskog radnika rasplakaće celu zemlju!
Foto: Espreso

ESPRESO PIŠE

(VIDEO) GLADUJEMO, VUČEMO TORBE PO 10 KILOMETARA, ZA ŠTA? Potresan snimak suza srpskog radnika rasplakaće celu zemlju!

Društvo -

Da li od toga može da živi jedna porodica? - pitao je uplakani radnik Pošte sve okupljene

Jedno od najprofitabilnijih i najuspešnijih javnih preduzeća u Srbiji već gotovo mesec dana je "na klimavim nogama". Razlog tome su nezadovoljstva radnika, i to uglavnom poštara i šalterskih službenika. Nezadovoljni niskim platama, ali i uslova rada oni su se žalili, štrajkovali, protestovali, piše Espreso.

Najčešće mesto za noćna okupljanja pune dve nedelje ovog meseca bio je glavni distributivni centar "Pošte" u Zemunu. Ljudi, koji su hladne noći provodili na na otvorenom tamo su se družili, ali i ujedno pokazivali nezadovoljstva. Tamo su se smenjivali suze i smeh, a bol jednog čoveka snimljen je jedne hladne večeri.

U snimku koji je dostavljen Espresu jasno se vidi poštar koji je kroz suze objašnjavao šta proživljava za nisku platu.

- Imam platu, 37.000. Neko bi rekao da to nije mala plata, ali ja imam troje dece, dva unuka. Pa pitam - da li od toga može da živi jedna porodica? - pita uplakani čovek, dodajući da svoju platu krvavo zaradi.

- Po struci sam mašinski tehničar, a radim kao poštar. Svakog dana prelazim 10 kilometara, pogledajte kakve su mi vene. Pogledajte?

- U 60-toj godini idem i radim tuđe reone jer "Pošta" nema dovoljno radnika, pa na svojih 10 kilometara pešačenja sa torbom pređem još toliko, rekao je on a potom se izvinio okupljenima što je "nervozan i ljut".

- Ljut sam jer trpim 5 godina nepravdu, ovo je neizdrživo više! - rekao je i dobio aplauz.

Šta rade naši sindikati? Rade za 250.000 i rade za upravni odbor. Njih boli uvo za nas! Mi koji radimo u proizvodnji mi trpimo!

- Gladujemo, nosimo torbe, ne možemo da izdržimo to fizički! Ni na bolovanje ne idemo da bi onom našem drugom kolegi ne bi napakovali još posla na vrat - rekao je izrevoltirani radnik.

Danas je na sat vremena zaustavljen rad pošte, kao znak protesta, a radnici, kako prenose sindikalni predstavnici, traže da se povuku suspenzije koje danima stižu radnicima koji učestvuju u protestu, ali i smenu direktorke Mire Petrović.

(Espreso.co.rs/Suzana Trajković)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track