U UTORAK U KURIRU DVA POKLONA: Ikona Svetog Mihaila sa crkvenim kalendarom za 2018. godinu i slavski dodatak za koji govori Novak Đoković
Foto: Kurir

ARANĐELOVDAN

U UTORAK U KURIRU DVA POKLONA: Ikona Svetog Mihaila sa crkvenim kalendarom za 2018. godinu i slavski dodatak za koji govori Novak Đoković

Društvo -

U utorak, 21. novembra, Srpska pravoslavna crkva proslavlja Aranđelovdan u slavu svih anđela i prvog među njima, svetog arhangela Mihaila. Tim povodom, dnevne novine Kurir svojim čitaocima daruju dva poklona: veliki poster sa ikonom Svetog Mihaila i slavski dodatak posvećen Aranđelovdanu.

U dodatku ćete pronaći sve o slavi i običajima koji se vezuju za proslavu Aranđelovdana, a na poslednjoj strani dodatka nalazi se sličica za slavsku sveću koju možete da isečete. Pored toga, otkrivamo koliko je Novaku Đokoviću važna slava i kako je obeležava njegova porodica, a donosimo i recepte njegovih omiljenih jela.

Poster ikona sadrži najvažnije datume pravoslavnog kalendara za 2018. godinu i pripremljena je tako da možete da je držite na zidu do sledeće slave.

foto: Kurir

Mihailo na jevrejskom jeziku znači: ko je kao Bog ili ko je ravan Bogu. Sveti Mihailo se još od prvih vremena hrišćanskih predstavlja kao vojvoda koji u desnoj ruci drži koplje, kojim potire Lucifera, satanu, a u levoj palmovu zelenu grančicu. Na vrh koplja ima platnenu traku sa crvenim krstom. Arhanđeo Mihailo, zaštitinik loze Nemanjića, smatra se čuvarem pravoslavne vere, borcem protiv jeresa verskih i jedan je od svetaca koji uživa veliko poštovanje u našem narodu.

”Vas, vođe nebeskih vojski, mi nedostojni uvek molimo, da nas zaštitite svojim molitvama, kao zaklonom krila svoje bestelesne slave, čuvajući nas koji pred vama padamo i usrdno vapijemo: izbavite nas od beda kao vođe nebeskih sila.”

[TROPAR, glas 4.]

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja