ALARMANTNO: Devetoro teško obolelo od boginja
Foto: Profimedia

Vakcinišite se

ALARMANTNO: Devetoro teško obolelo od boginja

Društvo -

Najmlađa obolela osoba je beba od tri meseca, a najstarija ima 48 godina, dok devet obolelih ima upalu pluća i nalazi se u bolnici

U Srbiji je od početka oktobra do danas registrovano 165 slučajeva malih boginja, od kojih su 34 laboratorijski potvrđena u Institutu „Torlak“, saopštili su iz Instituta za javno zdravlje u Srbiji „Dr Milan Jovanović Batut“.

Najmlađa obolela osoba je beba od tri meseca, a najstarija ima 48 godina, dok devet obolelih ima upalu pluća i nalazi se u bolnici. Najveći broj obolelih ima manje od pet ili više od 20 godina

U Beogradu 14, Kraljevu 20 je obolelih od malih boginja, dvoje u opštini Bujanovac, dok je na Kosovu i Metohiji registrovano 129 obolelih, objavio je „Batut“.

Većina obolelih osoba, odnosno njih 89 odsto, nije vakcinisana, nepotpuno je vakcinisana ili je nepoznatog vakcinalnog statusa. Od ukupnog broja obolelih, 39 odsto je bilo hospitalizovano ili je hospitalizacija u toku. Kod devet obolelih osoba je, od težih komplikacija malih boginja, registrovana upala pluća. „Batut“ navodi da se u Srbiji intenzivno sprovodi vakcinacija sve nevakcinisane dece starosti od 12 meseci do 14 godina.

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track