IMA PRAVDE: Ohridska arhiepiskopija dobila spor protiv Makedonije
Foto: Fonet

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu PRESUDIO U KORIST sPC

IMA PRAVDE: Ohridska arhiepiskopija dobila spor protiv Makedonije

Društvo -

Zbog odbijanja vlasti u Skoplju da je registruju kao posebnu versku zajednicu, država Makedonija, kao strana koja je izgubila spor, dužna je da tužiocu, odnosno Pravoslavnoj ohridskoj arhiepiskopiji isplati odštetu od 9.500 evra.

STRAZBUR - Evropski sud za ljudska prava u Strazburu presudio je u korist Pravoslavne ohridske arhiepiskopije po njenoj tužbi protiv države Makedonije, zbog odbijanja vlasti u Skoplju da je registruju kao posebnu versku zajednicu i naložio isplatu odštete.

Na sajtu Srpske pravoslavne crkve je objavljeno da je, u presudi, koja je doneta 16. novembra, konstatovano je da je "Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija prekršila član 11 (sloboda okupljanja i združivanja) u vezi sa članom devet (sloboda misli, savesti i religije), Evropske konvencije za ljudska prava, koja je proizašla od odbijanja nadležnih da registruju Pravoslavnu ohridsku arhiepiskopiju kao posebnu versku zajednicu".

Kako je navedeno, država Makedonija, kao strana koja je izgubila spor, dužna je da tužiocu, odnosno Pravoslavnoj ohridskoj arhiepiskopiji isplati odštetu od 9.500 evra.

Pravoslavna ohridska arhiepiskopija je autonomna crkva pod jurisdikcijom Srpske pravoslavne crkve.

To je jedina kanonski priznata pravoslavna crkva na tlu Republike Makedonije.

Pravoslavnoj ohridskoj arhiepiskopiji bilo je zabranjeno da se registruje od strane Makedonske državne komisije za religiju pod osnovom da se može registrovati samo jedna verska zajednica za svaku konfesiju, uz trvdnju da se i ime ne razlikuje od Makedonske pravoslavne crkve — Ohridske arhiepiskopije.

Makedonska pravoslavna crkva, nastala jednostranom odlukom o autokefalnosti 1967. godine, priznata je samo od strane Makedonske državne komisije, ali ni od jedne kanonske pravoslavne crkve.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track