10 zaboravljenih ženskih imena: Danas im u Srbiji preti potpuno nestajanje!
Foto: Shutterstock

Za nekoliko decenija ih neće biti

10 zaboravljenih ženskih imena: Danas im u Srbiji preti potpuno nestajanje!

Društvo -

Lea, Mia, Lara, Una, Dunja, Ema, Tea… zamenile su stara imena koja su ranije vekovima davana devojčicama u Srbiji

Poslednju deceniju ili dve u Srbiji su popularna što kraća i neobičnija imena za devojčice kao što su: Lea, Mia, Lara, Una, Dunja, Ema, Tea… ali i ona "aristokratskog" porekla poput Anastasije, Helene, Sofije, prenosi Stil.

Ovakva, što neobičnija, svetski aktuelna i moderna imena nažalost prete da potpuno potisnu ona koja su se vekovima davala devojčicama u Srbiji. Iako su mnoga od tih retkih imena proslavila velike i moćne žene srpske i svetske istorije, preti im potpuno nestajanje iz naših imenoslova.

U tekstu se ne bavimo imenima isključivo srpskog porekla, nego onim koja su postojala u Srbijiod davnina, koja su se u narodu odomaćila i bila prihvaćena kao tradicionalna, narodna.

Anka – staro ime u značenju "milost, zahvalnost". Ovo ime potisnule su njegove varijante poput Ana i Anja. Poznata u našoj istoriji je Anka Pomodarka, kako su je zvali, princeza iz dinastije Obrenović. Bila je ćerka Jevrema Obrenovića i Tomanije, pisac i organizatorka prvih srpskih salona u svom domu u Beogradu.

Opširnije pročitajte OVDE.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

I oni imaju svoje trendove: 5 najpopularnijih imena za devojčice u svetu poznatih (FOTO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track