AKCIJA BUKOM PROTIV MRAKA  I U VRANJU: Ovi zahtevi su predati Vladi Srbije
Foto: Kurir/T.Stamenković

razgovor sa građanima

AKCIJA BUKOM PROTIV MRAKA I U VRANJU: Ovi zahtevi su predati Vladi Srbije

Društvo -

VRANJE- Pod nazivom „Bukom protiv mraka“ u Vranju je u nedelju u centru grada neformalna grupa Za slobodu medija, nastala iz pokreta Stojim uz Vranjske, posle razgovora sa premijerkom Anom Brnabić, organizovala razgovore sa građanima kako bi im predstavila 13 zahteva koji su predati Vladi Srbije.

Vukašin Obradović, glavni i odgovorni urednik „Vranjskih“ i bivši predsednik NUNS-a kaže da svi zahtevi imaju zajedničku poentu.

"Nećemo medijski mrak hoćemo slobodno medijsko tržište gde će svi biti ravnopravni i gde će svima biti omogućeno da do građana stigne informacija o važnim događajima u Srbiji. Osnovni zahtev je da svi građani u ovoj Srbiji budu informisani o svemu važnom što se dešava i da se to omogući svim medijima pod jednakim uslovima, što do sada nije bio slučaj“, napominje Obradović.

foto: Kurir/T.Stamenković

Prema njegovim rečima i dalje je potpuno neizvesna situacija izlaska nedeljnika „Vranjske“.

"Situacija sa „Vranjskim“ je da štampano izdanje ne izlazi i ne verujem da će se pojaviti u skorije vreme. Portal radi sa kapacitetima koje imamo nije ni tu sjajna situacija. Borimo se da održimo makar portal, a da li ćemo ga održati zavisi od mnogo čega pre svega zavisi od građana koji moraju ovog puta da prepoznaju, da li su im potrebne „Vranjske“makar i na nivou portala, ili nisu.

Ako oni svojim ponašanjem svojom podrškom iskažu takvu volju „Vranjske“ će postojati u ovom, ili onom obliku. U suprotnom mi ovo radimo i zbog sebe, ali pre svega zbog građana Vranja tako da je to na njima, da pokažu podršku volju i želju da dobiju nepristrasnu tačnu i objektivnu informaciju“, navodi urednik „Vranjskih“.

foto: Kurir/T.Stamenković

Obradović naglašava da građani u ovom trenutku najpre moraju da znaju da ovo nije akcija koja je samo usmerena na opstanak medija, ovo je mnogo šira akcija koja zapravo ima njih u epicentru za razliku od onog što se ranije događalo sa tim medijskim akcijama.

"Jeste nama važno da zadržimo medije da zadržimo radna mesta da osiguramo sebi nekakav pristojan položaj, ali građani moraju da prepoznaju da su slobodni mediji, profesionalni mediji, da su njima potrebni, da su za njih važni. Ako oni ne vide u tome svu važnost za njihove živote, mislim da mi sve ovo uzaludno radimo“, ističe Obradović.

foto: Kurir/T.Stamenković

Građanima Vranja, kako sami kažu nedostaju „Vranjske“ i informisanost koju su im o dešavanjima u gradu one pružale.

"U Vranju ne postoji drugi medij, gde može da se čuje šta se dešava u gradu“, navodi S.A

"Apsolutno sam za slobodu medija, neka svi iznesu argumente, javnost će da sudi. Kad ima više izvora, kada imate više gledišta mogu neke stvari bolje da se rasvetle“, smatra O.Đ.

(Kurir.rs/T. Stamenković/Foto: T. Stamenković)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Odlazak diktatora! Mugabe smenjen sa čela stranke, vojska i ulica pojačavaju pritisak!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track