SVE VEĆI BROJ OBOLELIH: Novih 29 slučajeva malih boginja u Srbiji
Foto: Shutterstock

EPIDEMIJA

SVE VEĆI BROJ OBOLELIH: Novih 29 slučajeva malih boginja u Srbiji

Društvo -

BEOGRAD - Od početka oktobra do danas registrovano je 194 slučajeva malih boginja na teritoriji Srbije i u srpskim enklavama na Kosovu, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje "Batut".

Prema njihovim podacima, u srpskim enklavama na Kosovu obolelo je 139 osoba, u Beogradu 25, u Kraljevu 27, u Bujanovcu dvoje, a u Subotici jedana osoba.

foto: Shutterstock

U poslednja tri dana od morbila u Srbiji obolelo je 29 osoba, dok je 11 novoobolelih u Beogradu.

Od težih komplikacija malih boginja utvrđena je upala pluća kod 13 obolelih osoba, a od ukupnog broja obolelih, 36 odsto je bilo hospitalizovano ili je hospitalizacija u toku.

Najmlađa obolela osoba je uzrasta tri meseca, a najstarija 48 godina, dok je najveći broj obolelih u uzrasnim grupama mlađim od pet i starijim od 20 godina.

foto: Shutterstock

Prema podacima "Batuta", većina obolelih osoba, njih 89 odsto, je nevakcinisana, nepotpuno vakcinisana ili nepoznatog vakcinalnog statusa.

Na snazi su pooštrene mere epidemološkog nadzora nad malim boginjama i u skladu sa predloženim merama intenzivno se sprovodi vakcinacija nevakcinisane i nepotpuno vakcinisane dece od 12 meseci do navršenih 14 godina.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track