BOLEST JOŠ UVEK NE JENJAVA: U Nišu osam osoba zaraženo boginjama?
Foto: Profimedia

Novi slučajevi

BOLEST JOŠ UVEK NE JENJAVA: U Nišu osam osoba zaraženo boginjama?

Društvo -

Osam Nišlija ima simptome koji upućuju na sumnju da je reč o malim boginjama, saopštio je Zoran Veličković, načelnik Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Instituta za javno zdravlje.

Radi se o sedmoro dece od dve do jedanaest godina koja nisu vakcinisana i tridesetpetogodišnjem roditelju jednog od mališana za koga se ne zna da li je primio vakcinu protiv malih boginja.

Troje dece je na pedijatriji u Kliničkom centru, a ostala su na kućnom lečenju. Od šestoro sumnjivih je uzeta krv koja će biti poslata na Institut za virusologiju „Torlak“ kako bi se laboratorijskim analizama utvrdilo da li je reč o ovoj zaraznoj bolesti. Očekujemo da rezultati stignu već u četvrtak. Od ostalo dvoje krv će biti naknadno uzeta jer je neophodno da se sačeka izvesno vreme od pojave simptoma kako nalaz ne bi bio lažno negativan - pojasnio je Veličković.

Simptomi kod obolelih su osip po koži i povišena temperatura, ali ovakva klinička slika se pojavljivala i ranije, a ispostavilo se da niko od početka ove godine u Nišu nije zaražen boginjama.

(Kurir.rs/D. K./Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track