NEVIĐENI SKANDAL! ISPOVEST SRPSKOG OFICIRA: JA SAM OBORIO F-117: Država je sada lažirala izveštaj, tvrde da je neko drugi srušio STELTA! (VIDEO)
Foto: Printscreen

kako se briše sa spiska heroja

NEVIĐENI SKANDAL! ISPOVEST SRPSKOG OFICIRA: JA SAM OBORIO F-117: Država je sada lažirala izveštaj, tvrde da je neko drugi srušio STELTA! (VIDEO)

Društvo -

Pukovnik Đorđe Aničić jedan od srpskih heroja koji je 1999. direktno učestvovao u obaranju „nevidljivog“ američkog bombardera F-117 danas je i sam postao nevidljiv.

Naime, iako je jedan od najzaslužnijih za obaranje "stelta" on je ove godine izbrisan sa spiska ljudi koji su počinili ovo herojsko delo i u najnovijoj knjizi koju je objavilo Ministarstvo odbrane „Pad noćnog sokola“ – on se ne spominje već je na njegovo mesto „naknadno ubačen“ drugi oficir.

O najnovijem prekrajanju istorije i njegovom izbacivanju iz posade raketnog sistema NEVA – kojim je oboren NATO bombarder, pukovnik Aničić govorio je u emisiji "Pogled na Istok" autora i voditelja Slobodana Stojičevića. Emisiju možete pogledati ovde:

Inače svojevremeno je i pukovnik Boško Dotlić govorio o toj noći gde je istakao ulogu tada potpukovnika Aničića:

- U jednom trenutku zaista se "nebo napunilo", i posle dva ujutru krenuli smo da "pratimo cilj". Pustili smo "F-16" da uđe duboko, a zatim smo lansirali raketu. Ja sam rukovodio gađanjem, a sa mnom su bili potporučnik Tiosav Janković i zastavnik Dragan Matić. Pre mene, u smeni je komandovao pukovnik Đorđe Aničić. Goldfejna je pogodila prva raketa. Pošto je odmah izgubio visinu, druga "neva" je prošla mimo njega. Jasno smo videli pogodak na nebu.

Morali smo da sačuvamo ime Trećeg divizona kao najsvetliju ratnu tradiciju iz vremena NATO agresije - pričao je potpukovnik Đorđe Aničić, zamenik komandata diviziona te 1999. i čovek koji je rukovodio obaranjem "F-117" i "B-2".

- Posle rata, više od 40 delegacija ratnih vazduhoplovstava iz celog sveta zvanično je obišlo naš divizion u Jakovu i odalo nam najviše vojničko priznanje. Na noge su nam dolazili najviši generali ruskog PVO-a, komandant Kineske kosmičke vojske, generali iz SAD. Gašenjem naziva našeg diviziona, tadašnji "reformatori" vojske naneli su nesagledivu štetu našoj tradiciji, pa i moralu jedinica. Kao da smo "obrisani" jer smo se borili.

- Mnogo daleko je otišlo omalovažavanje naše borbe posle rata, i većina nas bila je uvređena takvim stavom države s početka prošle decenije - pričao je Aničić.

- Tokom rata, na vratima kabine za vođenje projektila našeg diviziona, mi smo iscrtavali avione koje smo oborili. Bilo ih je tri, juna 1999. To je zasmetalo tada nekom iz vojnih struktura, pa su naredili da se vrata prefarbaju. Usledio je otpor u jedinici, te su na vrata "vraćeni" oboreni avioni.

Đorđe Aničić, ratni heroj, posle rata je raspoređen na niže foramacijsko mesto. Penzionisan je ekspresno 2002, u 44. godini, jer je drugi oficir preuzeo slavu za obaranje aviona.

(Kurir.rs)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Da li je ovo jedini snimak obaranja "nevidljivog"

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track