SRBIJA U SRCU BUENOS AJRESA: Imamo trg, park i mural u prestonici Argentine!
Foto: Youtube Printscreen

pOSEBNO PRIJATELJSTVO DVA NARODA

SRBIJA U SRCU BUENOS AJRESA: Imamo trg, park i mural u prestonici Argentine!

Društvo -

BUENOS AJRES - Nakon otvaranja Parka Republika Argentina u Beogradu, u Buenos Ajresu je svečano otvoren Trg Republika Srbija, a ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da se na taj način još jednom potvrđuje posebno prijateljstvo koje veže dve zemlje i dva naroda.

- Osvedočeno prijateljstvo, razumevanje i zajedničko opredeljenje naše dve zemlje za očuvanje temeljnih principa međunarodnih odnosa, predstavljaju čvrstu bazu za dalje intenziviranje političkog dijaloga na svim nivima, kao i za razvoj ekonomske i trgovinske saradnje i saradnje na kulturnom, naučnom i svakom drugom nivoU, poručio je Dačić.

foto: Youtube Printscreen

Otvaranje Trga Republika Srbija, dodao je, doživljava kao novu inspiraciju i dodatni podsticaj za dalji svestrani razvoj odnosa Argentine i Srbije u budućnosti kao i doprinos daljem produbljivanju veza naroda dve zemlje u čemu, naglasio je, značajan doprinos ima srpska dijaspora u Argentini.

Posebno je zahvalio Skupštini grada Buenos Ajresa na odluci da prestižni deo argentinske prestonice nazove imenom Republike Srbija i na pruženoj pomoći na realizaciji celokupne inicijative.

foto: Youtube Printscreen

Na jednom od zidova na tom trgu nalazi se i mural sa motivima Srbije i Beograda, koji su oslikali srpski umetnici, a Dačić je rekao da je cilj da se time građanima argentinske prestonice i svim postiocima bar delimično dočaramo Srbiju, njene prirodne lepote, kulturu i istoriju.

Dačić je izrazio zadovoljstvo što je inicijativa za saradnju Beograda i Buenos Ajresa zaživela i što su u obe prestonice otvorena javna mesta dostupna svim građanima koja nose imena Srbije i Argentine.

Zajedno sa ministrom Dačićem, trg je otvorila Delegacija Grada Beograda, a predsednik gradskog parlamenta Nikola Nikodijević je, nakon otvaranja, rekao da je ovaj dan kruna saradnje i dobrih odnosa Srbije i Argentine, odnosno grada Beograda i grada Buenos Ajresa.

foto: Ministarstvo spoljnih poslova Srbije

- U Beogradu smo 26. oktobra ove godine otvorili Park Republika Argentina, a danas smo prisustvovali otvaranju Trga Republika Srbija u jednom od najlepših delova Buenos Ajresa. Iako smo daleko hiljadama kilometara zaista postoje posebne veze između Argentine i Srbije, konstatovao je Nikodijević.

On je dodao da je Argentina veliki prijatelj Srbije i zemlja koja je decenijama unazad, kad god je bilo najteže, uvek bila uz Srbiju.

Svečanom otvaranju Trga Republika Srbija prisustvovali su i ambasadorka Srbije u Argentini Jela Baćević, potpredsednica Skupštine Buenos Ajresa Karmen Poljedo, ministar za urbanizam u Vladi Eduard Makiaveli, episkop Južnoameričke pravoslavne crkve Kirilo, kao i brojni predstavnici diplomatskog kora i dijaspore.

Na mestu gde se nalazi trg postavljene su dve table s natpisom Trg Republika Srbija.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Youtube printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track