FORMIRANA GRUPA ZA PREVENCIJU: Ministarstva protiv vršnjačkog nasilja
Foto: Beta/Miloš Miškov

Odgovor

FORMIRANA GRUPA ZA PREVENCIJU: Ministarstva protiv vršnjačkog nasilja

Društvo -

Radiće se na na kaznenoj politici, prevenciji i sprečavanju nasilja na internetu

Nakon sednice Vlade formirana je Ministarska grupa za prevenciju vršnjačkog nasilja među mladima u Srbiji, koju će činiti predstavnici sedam ministarstava i čije je cilj da se propisi iz različitih ministarstava ujednače, te da se pojasne procedure o tome gde prestaje nadležnost jednih, a počinju ingerencije drugih.

- Cilj je da se deci ponudi više sadržaja, jer ovo je pitanje ne samo lečenja posledica nego i pitanje prevencije - rekao je ministar prosvete Mladen Šarčević.

On je objasnio da će se raditi na tri polja, na kaznenoj politici, prevenciji i sprečavanja nasilja nad maloletnicima na internetu.

- Jedno polje je kaznena politika, koja je u sistemskom zakonu o obrazovanju već krenula, što podrazumeva da svi učesnici tokom nastave, ali i boravka u ustanovama imaju veliku odgovornost - da li je to učenik, da li je to nastavnik ili čak roditelj... I tu već imamo početne dobre rezultate - naveo je ministar.

Kad je u pitanju preventiva, kaže da škole moraju da budu otvorenije za decu, da treba da u školama provode više vremena te da im se ponudi kvalitetniji sadržaj.

Koncept celodnevnog boravka, smatra ministar, omogućiće da deca imaju obezbeđenu sigurnost i kvalitetnije sadržaje dok su njihovi roditelji na poslu.

Posebna tema sastanka je bilo „digitalno nasilje“ koje, kako kaže, izaziva sva druga nasilja.

- Mi smo naterali sve ustanove da prijavljuju ovakve slučajeve. Do sada smo imali stanje da se malo toga prijavljuje - primetio je Šarčević.

Zoran Đorđević, foto: Fonet

Zoran Đorđević

RADIĆE CELA VLADA

Ministar Zoran Đorđević rekao je da je država prepoznala dve stvari na kojima mora da radi u narednom periodu - jedna je vršnjačko nasilje, a druga „kako ćemo da preventivno delujemo da u budućnosti nemamo ovakvih problema“. Na problemu vršnjačkog nasilja, dodao je, radiće sva ministarstva, a cilj je da se ono iskoreni.

Kurir / J. Pronić

Foto: Fonet, Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track