KODEKS PONAŠANJA LOKALNIH SLUŽBENIKA I NAMEŠTENIKA: Ljubaznost kao obaveza
Foto: Shutterstock

PRAVILA

KODEKS PONAŠANJA LOKALNIH SLUŽBENIKA I NAMEŠTENIKA: Ljubaznost kao obaveza

Društvo -

Od juče su sve opštine i svi gradovi u obavezi da imaju Kodeks ponašanja lokalnih službenika i nameštenika, a uskoro nova pravila ponašanja očekuju i funkcionere, podsetila je Stalna konferencija gradova i opština, mada ni efekti Kodeksa ponašanja funkcionera iz 2004. godine nisu poznati, jer analize o tome nisu rađene.

Ipak, u nekim opštinama i gradovima to neće biti slučaj jer još pišu svoj kodeks, a za kašnjenje zakon nije predvideo sankcije.

Marko Tomašević iz Stalne konferencije gradova i opština kaže da se kodeks odnosi na čuvanje ugleda lokalnih samouprava, ali i poštovanje ličnosti stranaka.

- Ključno pravilo je poštovanje ličnosti građana. Znači, službenik mora da bude tačan, precizan, jasan, ljubazan, da izađe u susret strankama. To je nešto što svi osećamo na svojoj koži i nešto najvažnije. Međutim, tu postoji i set drugih pravila koja se tiču standarda komunikacije - rekao je Tomašević.

To se, kako kaže, odnosi na rokove u kojima stranka mora da dobije odgovor na svoje pitanje putem elektronske pošte ili na drugi način.

Tomašević objašnjava da su veoma važni i standardi odevanja, jer oni govore o ugledu i lokalne samouprave i službenika. Tu su i pravila o konzumiranju hrane na određenim mestima, o urednosti kancelarija, što, kako kaže, može biti predviđeno posebnim aktom.

Ako lokalni službenici prekrše kodeks, a građani se na to požale, službenici bi mogli da budu kažnjeni.

Kurir / E.K.

Foto: Shutterstock

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO! Saša Janković hteo u koncentracionu vladu sa SNS?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track