DANAS JE MEĐUNARODNI DAN OSOBA SA INVALIDITETOM: Unapređenje položaja i zaštita prioritet države i društva
Foto: Profimedia

Afirmacija razvoja invalidske zaštite

DANAS JE MEĐUNARODNI DAN OSOBA SA INVALIDITETOM: Unapređenje položaja i zaštita prioritet države i društva

Društvo -

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević rekao je da je kao jedan od najvažnijih strateških ciljeva tog ministarstva unapređenje položaja i zaštita prava osoba sa invaliditetom kroz afirmaciju razvoja invalidske zaštite u okvirima moderne, pluralne socijalne politike

Povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, ministar Đorđević ističe da se prvi pravac saradnje ogleda u neposrednom učešću predstavnika udruženja osoba sa invaliditetom u svim radnim grupama koje su formirane u cilju izrade nekog zakonskog, podzakonskog ili strateškog dokumenta.

foto: Profimedia

Ova saradnja usmerena je ka donošenju ili pokretanju inicijative za izmenu zakonskih i strateških dokumenata koja nude rešenja koja doprinose uključivanju osoba sa invaliditetom, kao i praćenju primene zakona i propisa, uključujući i one koji nisu u nadležnosti Ministarstva, jer neka od navedenih rešenja mogu uticati pozitivno ili negativno na kvalitet života osoba sa invaliditetom, rekao je Đorđević, a saopštilo Ministarstvo. Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja će nastaviti da pruža finansijsku i svaku drugu vrstu pomoći i saradnje udruženjima koja sprovode programe u cilju zaštite prava i unapređenja položaja osoba sa invaliditetom.

foto: Fonet

"Želimo da stvar pomerimo napred i da napravimo neki iskorak, želimo da pružimo mogućnost tim ljudim da rade da privređuju da budu deo našeg društva i da se ne osećaju odbačeno. Želim da im poručim da država stoji uz njih, da ćemo u sledećoj godini još više finasijskih sredstava odvojiti za njih i da ćemo probati zajedničkim radom zajedničkim projketima da unapredimo i njihov život", rekao je Đorđević.

foto: Profimedia

Podrška je usmerena na programe koje realizuju udruženja na celoj teritoriji zemlje, a posebno u oblasti sprečavanja diskriminacije, razvoja servisa na lokalnom nivou kroz uvođenje novih usluga koje kao pružaoci sprovode udruženja u cilju pružanja podrške osobama sa invaliditetom, što za rezultat ima veći stepen njihove uključenosti u socijalni i ekonomski život društva.

Đorđević kaže da je upravo zato od suštinskog značaja da se organizacije civilnog društva koje okupljaju osobe sa invaliditetom još aktivnije uključe u rešavanje problema sa kojima se te osobe suočavaju, a Ministarstvo će sa svoje strane još snažnije uticati na rešavanje zajedničkog zadatka, uklanjanju svih prepreka koje onemogućavaju ne samo participaciju osoba sa invaliditetom u društvenim zbivanjima, već i njihov pun doprinos zajednici čiji su ravnopravni članovi.

Za ostvarivanje prava mnogim osobama sa invaliditetom neophodni su servisi podrške, poput personalnih asistenata.

Sistem socijalne zaštite i usluga u zajednici moraju biti dostupni osobama sa invaliditetom, a takođe mora postojati razgranata mreža raznovrsnih usluga u zajednici koja će osobama sa invaliditetom nužno pružiti istinsku mogućnost izbora, istakalo je Ministarstvo u saopštenju.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja