ŠARČEVIĆ: Naučna zvanja se neće poništavati retroaktivno
Foto: Dragana Udovičić

sporni doktorati

ŠARČEVIĆ: Naučna zvanja se neće poništavati retroaktivno

Društvo -

Ministar prosvete Srbije Mladen Šarčević izjavio je danas u Boru da se o priznavanju zvanja na fakultetima u Srbiji zakon ne može tumačiti retrokativno. On je rekao i da niko ne treba da brine za diplome koje su stečene u poslednjih 20 godina, osim, kako je rekao, nekih koji su ih stekli na sumnjiv način.

Prema pisanju Večernjih novosti, Komisija za akreditaciju i proveru kvaliteta (KAPK) dovela je u pitanje diplome oko 2.000 profesora, docenata i asistenata na privatnim fakultetima u Srbiji.

"U svetu ne postoji retroaktivna primena zakona i ne možete se jedan doktorat osporiti, jer je reč o ljudima koji su stekli zvanja, imaju svoje porodice a neko se sada igra njihovom sudbinom i ugledom", rekao je Šarčević Dodao je i da se jednom data akreditacija može osporiti "u drugoj reakreditaciji", i selektovati privatni od državnih fakulteta.

On je u izjavi novinarima tokom obilaska srednjih i osnovnih škola u Boru ocenio i da je KAPK odlučio da uvede red u visoko obrazovanje, a onda je doprineo stvaranju "pravne nesigurnosti".

"Po ovom pitanju angažovali smo i eksperte Evropske komisije, a tražili smo i mišljenje Saveta za visoko obrazovanje", rekao je Šarčević Dodao je i da će ceo problem postaviti "isključivo kao pravni".

Šarčević je rekao da je ministarstvo blizu rešenja, i da će "ovih dana izneti svoj stav".

"Niko ne mora da brine za svoje diplme, osim nekih koji su ih stekli na 'sumnjiv način', rekao je ministar.

(Kurir.rs/Beta)

Foto Dragana Udovičić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Neverovatno! Samo zbog ove reči je bivši inspektor završio u komi!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track