(FOTO) DRAGULJ PRAVOSLAVLJA U SRCU GVATEMALE: Ovo je srpski manastir Svete Trojice, njegova lepota izaziva divljenje
Foto: Youtube Printscreen

Srpska crkva do Gvatemale

(FOTO) DRAGULJ PRAVOSLAVLJA U SRCU GVATEMALE: Ovo je srpski manastir Svete Trojice, njegova lepota izaziva divljenje

Društvo -

Kanonsko delovanje Patrijaršije u Beogradu prvi put prošireno i na srednju Ameriku. Pod okrilje SPC prešao Manastir Svete Trojice na obali jezera Amatitlan

BEOGRAD - Srpska pravoslavna crkva dobila je svoj manastir na prostoru Srednje Amerike. Pod jurisdikciju Eparhije buenosajreske i centralnojužnoameričke nedavno je prešao Manastir Svete Trojice u Gvatemali, čime je kanonski prostor Srpske patrijaršije prvi put proširen i na centralni deo američkog kontinenta.

foto: Youtube Printscreen

Novi srpski manastir osnovan je u aprilu 1986. po blagoslovu mitropolita srednjoevropskog Vaseljenske patrijaršije Damaskina (Papandreua). Hram se ubrzo našao pod nadležnošću Antiohijske patrijaršije, da bi nedavno, na zahtev monahinja, uz kanonski otpust prešao pod okrilje SPC, pišu Novosti.

Srpski manastir u Gvatemali prvi put je zvanično posetio i nadležni arhijerej, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, koji administrira eparhijom SPC u Južnoj Americi. Vladiku su dočekali igumanija mati Ines (Ajau) sa sestrinstvom, protojerej-stavrofor Aleksios Penja-Alfaro, kao i arhijerejski namesnik, brazilski i manastirski sveštenik otac Ignjatije. Igumanija i monahinje su mitropolita informisale o značaju manastira, njegovom istorijatu i procesu kanonskog prijema pod okrilje Srpske crkve.

foto: Youtube Printscreen

Kamen temeljac za manastirsku crkvu postavljen je u novembru 1992. godine, a crkva je završena krajem 2007.

Hram je izgrađen na imanju površine 35 hektara pored jezera Amatitlan. Ova svetinja podignuta je zahvaljujući prilozima mnogobrojnih dobrotvora kao i od pomoći porodica monahinja koje se podvizavaju u ovom manastiru.

Manastirska crkva ukrašena je umetničkim detaljima vizantijskog stila i u celini freskopisana.

foto: Youtube Printscreen

Oaza pravoslavlja u Gvatemali samo je jedno od hrišćanskih duhovnih žarišta na ovom kontinentu, kojim upravlja SPC. Pod njenim okriljem su vernici koji su ranije mahom bili okrenuti Ruskoj pravoslavnoj crkvi. Srpska patrijaršija osnovala je 2011. svoju eparhiju sa sedištem u Buenos Ajresu. Ona obuhvata desetak najvažnijih parohija u Argentini i Brazilu. Pravoslavna zajednica SPC postoji i u Venecueli, Čileu, Dominikanskoj Republici, Peruu, Ekvadoru...

Manastir u Gvatemali treći je srpski manastir u ovom delu sveta. U južnoameričkoj eparhiji su i Manastir Svetog Serafima Sarovskog u argentinskom gradu La Plata, i Manastir Svete Trojice u Aldeji u Brazilu.

foto: Youtube Printscreen

Igumanija prvog manastira SPC u Srednjoj Americi Ines Ajau potiče iz čuvene i uticajne porodice koja je dala veliki broj istaknutih ličnosti. Sa dvadeset godina postala je rimokatolička monahinja i stupila u monaški red Uspenja Presvete Bogorodice.

S vremenom se upoznavala sa pravoslavnom duhovnošću, a posebno s vizantijskom teologijom i umetnošću. Punih deset godina mati Ines je izučavala bogoslovlje u Gvatemali, Francuskoj i Belgiji. Duhovni mir pronašla je u pravoslavnom manastiru Svete Trojice, koji je podignut zahvaljujući njenom trudu i delovanju među narodom Gvatemale.

(Kurir.rs/Večenje novosti/R. Dragović/Foto: Youtube printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track