SRPSKA SEOSKA UČITELJICA U SVETSKOM VRHU: Ušla među 50 najboljih na svetu
Foto: Printscreen Facebook

takmičenje

SRPSKA SEOSKA UČITELJICA U SVETSKOM VRHU: Ušla među 50 najboljih na svetu

Društvo -

Nastavnica Osnovne škole "Milan Rakić" iz Mionice Željana Radojičić Lukić, autorka projekta "Čarobno selo", jedna je od 50 finalista nagrade "Global tičer" za 2018. godinu. Kako se navodi, reč je o jednoj od najvećih nastavničkih nagrada u svetu, koju dodeljuje Varki fondacija "izuzetnim profesorima koji su dali veliki doprinos profesiji".

U biografiji Željane Radojičić Lukić, objavljenoj na sajtu nagrade "Global ticer", ističe se da je ona bivša izbeglica i da predaje u ruralnoj sredini.

Prvo je organizovala projekat sređivanja jedne stare i neopremljene učionice, koju je "pretvorila u učionicu iz snova", da bi nakon toga 2011. pokrenula projekat "Carobno selo", objavio je portal B92.

"To je motivisalo roditelje da se ne presele u velike gradove, već da sa svojom decom ostanu u ruralnoj sredini i shvate da kreativne akcije mogu da poboljšaju kvalitet života i obrazovanja", navodi se na sajtu nagrade "Global tičer".

U projektu "Čarobno selo" učenici i nastavnici su zajedničkim snagama radili na razvijanju znanja i veština kroz integrativni pristup.

Deca su pod otvorenim nebom učila u kreativnim radionicama, a profesori su bili obučeni kao vile iz slovenske mitologije. Deca su, takođe, učila o obnovljivim izvorima energije, astronomiji, meteorologiji, pravili su bašte u kojima su sadili povrće...

"Okruženje iz bajke motivisalo je decu da lakše upiju znanje", navode iz "Global tičera", ističući da je tokom šest godina kroz projekat "Carobno selo" prošlo više od 15.000 dece, 2.000 nastavnika i više od stotinu studenata.

Nakon proglašenja "50 najboljih nastavnika sveta", Radojičić Lukić u saopštenju navodi da "uspeh ne pada sa neba i da se za njega svako od nas mora boriti svojim radom", te je objasnila da se i sama suočavala sa preprekama u karijeri, koje je pretvorila u prilike i, na kraju, "krunisala ovim uspehom".

Istakla je da je reč o najvećoj nastavničkoj nagradi na svetu, "koja je u rangu Nobelove nagrade". Nastavnicima širom sveta poručila je da veruju u sebe, da ne posustanu u kriznim situacijama i da svaku prepreku "svojim radom i verom pretvore u priliku za uspeh".

"A uspesi, uspesi prijaju i zato težite da postignete onaj uspeh koji će vas lično učiniti zadovoljnim, bez obzira na veličinu tog uspeha", poručila je Radojičic Lukić, na kraju saopštenja potpisana samo kao "seoska uciteljica".

Nagradu "Global ticer", u iznosu od milion dolara dodeljuje Varki fondacija "izuzetnim profesorima koji su dali veliki doprinos profesiji", a dobitnica iz 2017. je Megi Mekdonel iz Kanade.

Radojičić Lukić bila je v. d. pomoćnika ministra prosvete dok je na čelu tog ministarstva bio Srđan Verbić, a dobitnica je i Svetosavske nagrade i Najboljih edukatora Srbije.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto Printscreen Facebook

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track