MINISTARSTVO POTVRDILO PISANJE KURIRA: Vraćaju nam meso čak i kad nije pokvareno!
Foto: Kurir, Profimedia

Oglasili se

MINISTARSTVO POTVRDILO PISANJE KURIRA: Vraćaju nam meso čak i kad nije pokvareno!

Društvo -

Iz Rusije i drugih zemalja pošiljke uglavnom vraćaju zbog nepotpune dokumentacije. Bilo je i neispravne robe, ali ona je odmah uništena, tvrde u ministarstvu Branislava Nedimovića

Iz Rusije, ali i drugih zemalja, u prethodne dve godine vraćene su određene količine mesa, mesnih i mlečnih proizvoda, potvrđuje Ministarstvo poljoprivrede jučerašnje pisanje Kurira.

Međutim, u odgovoru koji smo čekali više od 15 dana oni tvrde da je zapravo manji deo vraćen zbog štetnosti i da je ta roba odmah po povratku uništena, a da je najveći deo proizvoda vraćen samo zbog nepotpune dokumentacije.

Podsetimo, Kurir je juče objavio dokumenta koja pokazuju da je u Srbiju za dve godine iz izvoza vraćeno oko 750 tona mesa i raznih mesnih i mlečnih proizvoda, koji su potom, umesto na đubrištu, završili u prodavnicama širom zemlje, čime je direktno ugroženo zdravlje ljudi.

(Ne)opravdano

- Svaka vrsta pošiljke koja se vrati u Srbiju procesuirana je u skladu s zakonom. Od ukupno 53 pošiljke koje su vraćene 2016. i 2017, 24 su vraćene zbog navodne neispravnosti, dok su preostale vraćene zbog nepotpune dokumentacije - navode u ministarstvu na čijem je čelu Branislav Nedimović i dodaju:

- Analizom kod akreditovanih laboratorija utvrđeno je da su od 24 pošiljke, samo tri bile neispravne, nakon čega su uništene na neškodljiv način, za šta postoje dokazi i rešenja nadležnih institucija koja možete u svakom trenutku da dobijete na uvid u Upravi za veterinu. Inicijalni razlozi vraćanja pošiljaka ne moraju i nisu uvek opravdani, ali se uvek laboratorijskom analizom ispituje njihova tačnost.

Iz ministarstva ističu da kada je u pitanju kontingent vraćene robe iz Rusije, nijedna pošiljka nije bila zdravstveno neispravna.

Pošiljke iz Rusije

- Kada je reč o vraćenim pošiljkama iz Rusije, ukupno je za dve godine vraćeno pet pošiljaka, i to isključivo zbog nepotpune dokumentacije ili ulaska na pogrešan granični prelaz. Napominjemo da je reč o zdravstveno potpuno ispravnim pošiljkama.

Petar Bogosavljević, foto: Fonet

Petar Bogosavljević iz Pokreta za zaštitu potrošača objašnjava da može da se desi da proizvodi budu vraćeni samo zato što su propisi o kvalitetu u inostranstvu stroži nego naši:

- Ako su proizvodi neispravni, morali bi da budu uništeni. Institucije bi morale da navedu zašto su neispravni, a moraju da postoje i dokazi o uništenju.

REAGOVANJA

Boško Obradović

Hitna istraga

Ako je to istina, naravno da je potrebna istraga i utvrđivanje odgovornosti ministra poljoprivrede. Nije normalno da ne znamo šta kupujemo i jedemo.

Vjerica Radeta

Šalju nam otpad

Mi odavno pričamo da nam iz EU šalju otpad i da nadležni inspekcijski organi moraju ozbiljno time da se bave.

Sanda Rašković Ivić

Sve proveriti

Trebalo bi proveriti zašto su vraćeni iz izvoza. Ako postoje neki strogi standardi koji u Srbiji ne postoje, onda to može da prođe. Ako nam serviraju neko đubre koje drugi neće, to je za istragu ili bar argumentovano objašnjenje.

Borko Stefanović

Truju građane

Postoji sumnja da se već dugo na naše tržište puštaju nekvalitetne namirnice koje truju građane. Neće se to rešiti bez zatvaranja trgovaca, uvoznika i odgovornih inspektora i ljudi na carini.

Dušan Milisavljević

Promeniti zakon

Na ovom primeru možemo da vidimo važnost promene zakonske regulative, na kojoj insistiramo, a koja bi kontrolu poljoprivrednih proizvoda prebacila sa Ministarstva poljoprivrede na Ministarstvo zdravlja.

Boban Karović

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Kurir TV: Šta se najviše kupuje u Srbiji?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track