NAKON 7 GODINA ZAVRŠENA STUDIJA O TOME ŠTA JEDEMO: A evo odgovora da li je hrana u Srbiji bezbedna i zdrava
Foto: Profimedia

istraživanje

NAKON 7 GODINA ZAVRŠENA STUDIJA O TOME ŠTA JEDEMO: A evo odgovora da li je hrana u Srbiji bezbedna i zdrava

Društvo -

Hrana biljnog i životinjskog porekla u Srbije je bezbedna i dobrog kvaliteta, izjavio je danas pomoćnik ministra poljoprivrede Nenad Vujović na predstavljanju studije "Bezbednost hrane biljnog porekla u Republici Srbiji".

Samo kod pekarskih proizvoda treba malo više obratiti pažnju, pokazala je studija.

"Namirnice biljnog porekla su bezbedne i sasvim zadovoljavajućeg kvaliteta i možemo biti zadovoljni rezultatima sedmogodišnje studije, koji na to ukazuju", rekao je u Privrednoj komori Srbije Vujović, koji je autor studije.

Naveo je da se veoma mali procenat neispravnih namirnica pokazao u ispitivanju, što ne znači da su bile i na tržištu.

Vujović je istakao da su to potvrdile sve akreditovane laboratorije, bez obzira koji uzorci u pitanju.

"Naša hrana je bezbedna, kvalitetna i prepoznata i u Evropi i svetu i težimo tome da naši proizvodi budu brend", naglasio je on.

Vujović je rekao da će Srbija, kako je ranije najavljeno, početkom naredne godine dobiti Nacionalnu laboratoriju za bezbednost hrane.

Ta laboratorija će, između ostalog, kontrolisati rad privatnih laboratorija kako bi se ispravilo i sve ono što je loše za bezbednost hrane u Srbiji i hrane koju Srbija izvozi.

Studija je analizirala više od četiri miliona prikupljenih podataka i više od milion pojedinačnih uzoraka.

Kod manjeg broja uzoraka su primećene nepravilnosti sa salmonelom i plesnim kvascem.

Ta studija je, inace, jedinstvena baza podataka i takve vrste istraživanja će se nastaviti.

Prezentaciju studije su organizovali Udruženje za prehrambenu industriju PKS, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i proizvođačima iz prehrambene industrije.

Direktor Sektora poljoprivrede PKS Veljko Jovanović je rekao da komora ima dobru saradnju sa Ministarstvom poljoprivrede, kao i da je predstavljena studija veoma značajna za prepoznavanje rizičnih grupa namirnica, što ima veliki značaj i za privredu.

On je rekao da treba da izađemo iz zabluda i shvatimo šta sve oštrije tržište traži od nas, a to je kvalitet, a posebno kada je reč o hrani.

"Na kvalitetu treba raditi i od kvaliteta se ne sme odustati", poručio je Jovanović.o da se od kvaliteta ne sme odustati.

Sekretar Udruženje za prehrambenu industriju PKS Dimitrije Ivanović je rekao da ta knjiga može biti veoma korisna za sve proizvođače i trgovce hranom, ali i za sve koji se bave aspektima bezbednosti i kvaliteta hrane.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track