KAD SE NAJLUĐA NOĆ PRETVORI U NOĆ STRAVE I UŽASA: Deci su petarde zabava, a posledice su nesagledive! AMPUTIRANI PRSTI, ZAPALJENE ŠAKE, OŠTEĆENJE VIDA...
Foto: Profimedia

Povećan Oprez za vreme praznika

KAD SE NAJLUĐA NOĆ PRETVORI U NOĆ STRAVE I UŽASA: Deci su petarde zabava, a posledice su nesagledive! AMPUTIRANI PRSTI, ZAPALJENE ŠAKE, OŠTEĆENJE VIDA...

Društvo -

Kako se približavaju novogodišnji praznici, tako se na ulicama sve više čuju zvuci petardi, a mi postajemo svedoci skupih grešaka maloletnika i njihovih roditelja. Pre nego što se odlučite da deci kupite petarde, prisetite se da su maloletnicima proteklih godina zbog eksplozije petarde amputirane šake, odstranjeni prsti, povređene oči, opečeni delovi lica...

foto: Profimedia

Jedna od težih nesreća dogodila se u ponedeljak, kada su dečaku M. S. (13) iz okoline Loznice amputirani kažiprst i srednji prst pošto mu je u ruci prilikom igre na poljani ispred kuće eksplodirala petarda.

LEKAR UPOZORAVA RODITELJE: Deca stavljaju petarde u usta, takmiče se ko će duže da izdrži, pa se unakaze za ceo život!

"On je primljen u takvom stanju da je amputacija bila nužna. Lekari su morali da mu amputiraju drugi i treći prst. Primljen je sa povredama ruke i šake i opekotinama po desnoj ruci nastalim od eksplozivne naprave", rekla je tada Dragana Vasiljević, portparolka lozničke bolnice. Četvrti prst je takođe povređen, ali su lekari uspeli da ga sačuvaju.

foto: Marina Lopičić

Samo nekoliko dana pre ovog incidenta, jedanaestogodišnji dečak iz Banjaluke teško je povređen pošto je jedan od njegovih vršnjaka ubacio zapaljenu petardu u flašu. Od eksplozije, krhotine stakla pogodile su ga u oko, a imao je povrede i na licu i po rukama. Dečak čeka operaciju i svi se nadaju da neće ostati nez vida.

foto: Nebojša Mandić/Ilustracija

Ono čega će se Stefan (22) iz Jagodine i Amer (16) iz Novog Pazara prisećati pred svako naredno slavlje Nove godine, jeste užas sa dočeka 2017. godine. Njih dvojica, nastradali od iste petarde, poznatije kao "kobra", koja izgleda kao štapin dinamita. Njena eksplozija je jaka, kao bomba.

HOROR U LOZNICI: Petarda dečaku raznela ruku, amputirani mu prsti!

"Palio sam je, a ona nikako da se zapali. Bilo mi je čudno. Onda sam uzeo da istresem upaljač, da se ohladi metal. U sekundi sam, kraičkom oka, spazio da petarda svetli, ali iznutra. Fitilj se uopšte nije upalio, ali očigledno da se unutra zapalio barut. Brzo sam zamahnuo rukom da je bacim, malo je skliznula, ali vremena nije biilo i ona je eksplodirala u mojoj ruci", objasnio je Stefan. Kaže da je to bila toliko jaka eksplozija, da mu je potpuno raznela srednji prst. Onesposobila mu je celu šaku.

foto: Profimedia

Njegov cimer u bolničkoj sobi tada bio je Amer Asanović (16) iz Novog Pazara, kojem su nakon eksplozije na šaci ostali samo palac i kažiprst.

PETARDA POVREDILA DEVOJČICU (11) Ćerka je kukala: Tata, boli me oko!

"Zapalio sam petardu i ona je odmah eksplodirala u mojoj ruci. Nisam ni stigao da je bacim. Kada sam video šta se desilo, odmah sam stegao ruku da ne bi iskrvario i braća su me odvela u bolnicu", ispričao je Amer.

foto: Nebojša Mandić/Ilustracija

I on je iz Novog Pazara hitno prebačen u Urgentni centar, gde je operisan. On je krišom, da ne znaju njegovi roditelji, prvo kupio petarde, a kasnije u novogodišnjoj noći sa braćom izašao da ih baca.

Doček 2016. - Dečaku amputiran vrh prsta

Prvog dana 2016. godine desetogodišnjem dečaku je na Institutu za majku i dete amputiran vrh kažiprsta šake zbog povreda od petardi.

29. decembar 2015. - Mališan ostao bez vida

Desetogodišnji dečak iz Negotina B. K. ostao je bez oka, jer mu je novogodišnja "raketica" eksplodirala u oko.

foto: Profimedia

Dečak je "raketicu" zakačio za štap u želji da je ispali, međutim, ona mu je eksplodirala u lice.

30. decembar 2015. - Devojčica povređena petardom na klizalištu

Desetogodišnja A. M. iz Jagodine lakše je povređena petardom na klizalištu u centru tog grada.

ČIČA, GDE TI BI PAMET: Dedi (77) eksplodirala petarda u ruci dok je učio unuke kako se baca

"Dva sata straha, suza, zabrinutosti, nemoći. Odvedete dete na klizalište, a nečije dete se zabavlja tako što baca petarde na klizalište. Obezbeđenje na klizalištu kaže da je nemoċno", rekla je tada majka devojčice Svetlana Marković.

Kazna od 50.000 do 100.000 dinara

Remećenje javnog reda i mira paljenjem i bacanjem petardi, topovskih udara ili drugih pirotehničkih sredstava, koštaće ubuduće i do pet puta više: od 50.000 do 100.000 dinara, a odgovornost za maloletnike ispod 14 godina snosiće roditelji, staratelji ili usvojitelji.

(Kurir.rs/Blic/Miroslava Brkić/Foto: Profimedia)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Kad vidite šta petarde urade voću, nećete ih uzeti u ruke!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track