(VIDEO) SRBIJA JE SLAVILA BOŽIĆ 25. DECEMBRA: Taj datum se poštovao, a onda se 1919. sve promenilo! Evo šta se desilo
Foto: Youtube Printscreen

patrijarh i kralj čestitali narodu

(VIDEO) SRBIJA JE SLAVILA BOŽIĆ 25. DECEMBRA: Taj datum se poštovao, a onda se 1919. sve promenilo! Evo šta se desilo

Društvo -

BEOGRAD - Srbija je slavila Božić 25. decembra i više poštovala taj praznik nego Novu godinu. Onda se tradicija promenila.

foto: Kurir

Pre Prvog svetskog rata, Božić je bio centralni praznik u Srbiji, i slavio se 25. decembra, jer su država i crkva vreme računali po istom kalendaru, julijanskom. U to vreme Nova godina se pominjala usput, za razliku od današnjeg vremena u kome je ona glavni praznik.

Pogledajte kako se slavio Božić na dvoru mladog kralja Petra Drugog

Novine iz perioda pre Prvog svetskog rata najbolje govore o tome, jer je proslava Božića bila na prvoj strani, a Nova godina se pominje tek na trećoj, četrvrtoj stranici tadašnjih novina, a o nekom specijalnom dočeku nema ni govora.

Međutim, za Božić štampane su novine prepune prazničnih oglasa, reklama, čestitki. Štampa nije izlazila 25. i 26. decembra, jer su štampani specijalni brojevi novina za dva-tri dana. U ovim brojevima, patrijarh i kralj čestitali su narodu Božić.

Nakon završetka Prvog svetskog rata, uveden je gregorijanski kalendar, 1919. godine i s obzirom na to da ga crkva nikad nije prihvatila, ona je nastavila da obeležava praznike kao i do tada.

A 1919. godina je bila prva u kojoj se Nova godina slavila pre Božića, a negde u to doba i njena proslava postaje sve češća, a Božić nekako polako odlazi u drugi plan.

(Kurir.rs/Telegraf/Foto: Youtube printscreen)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(VIDEO) SRPSKA BAŠTINA U SIGURNIM RUKAMA: Mlada Violeta Krajišnik iz Janje rastura na GUSLAMA! Morate da čujete!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track