(KURIR TV) KANCEROGEN I OPASAN: Jezivi rezultati analize! Otpad pronađen kod Obrenovca je bomba koja bi decenijama zagađivala vode
Foto: Dragana Udovičić

KURIR NA LICU MESTA

(KURIR TV) KANCEROGEN I OPASAN: Jezivi rezultati analize! Otpad pronađen kod Obrenovca je bomba koja bi decenijama zagađivala vode

Društvo -
1 / 12 Foto: Dragana Udovičić

BEOGRAD - Analiza otpada koji je pronađen u selu Vukićevica kod Obrenovca pokazala je da je opasan i kancerogen, izjavio je danas saradnik Instituta MOL Ilija Brčeski.

foto: Dragana Udovičić

On je novinarima u tom selu rekao da je 11 uzoraka kancerogeno i toksično, a četiri su inertna, "što ne znači da smeju da se protivzakonito odlažu, već moraju da se prerađuju".

foto: Dragana Udovičić

"Otpad je neka vrsta bombe koja bi decenijama zagadjivala podzemne vode. U otpadu su nađeni benzoli, benzeni i trihloretilen koji je veoma teško razgradiv", rekao je Brčeski. Kako je dodao, reč je o industrijskom otpadu i istraga će utvrditi čiji je i kako je dospeo tu.

foto: Dragana Udovičić

Ministar zaštite životne sredine Srbije Goran Trivan rekao je da je Srbija veoma zagađena zbog neodgovornog ponašanja pojedinaca. "Nadam se da smo sprečili katastrofu i jedva čekam da se završi istraga i da se utvrdi odakle je stigao otpad", kazao je Trivan.

foto: Dragana Udovičić

On je dodao da je akcija otkrivanja otpada sprovedena u saradnji sa bezbednosno infromativnom agencijom (BIA) zbog toga što imaju stručne ljude i resurse.

Trivan je najavio da će takvih akcija otkrivanja protivzakonito odloženog otpada biti još.

foto: Dragana Udovičić

"Ovo nije jedini slučaj nezakonitog odlaganja otpada i država neće tolerisati da se ugrožava životna sredina", rekao je Trivan i pozvao gradjane da prijave sumnjive slučajeve odlaganja otpada.

Opštinski javni tužilac Danijela Sinđelić rekla je da se još veštače uzorci otpada i da će tužilaštvo nastaviti da obaveštava građane o tome. Ona je dodala da u zavisnosti od kvalifikacije krivičnog dela, minimalna kazna može da bude novčana i pet godina zatvora.

Predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković rekao je da je protivzakonito odlaganje otpada u Vukićevici otkriveno 1. avgusta, na osnovu prijave građana i dodao da su tada obaveštene sve nadležne institucije.

Građani se sada, prema njegovim rečima, snabdevaju vodom iz cisterni za vodu, jer su upozoreni da je ne koriste dok analize ne budu gotove.

Čim je utvrdjeno da je reč o opasnom otpadu, vlasnik firme "Nitor trans" Z. M. je uhapšen, jer je 25 tona otpada smeštenog u 89 buradi pronađeno na njegovoj privatnoj parceli.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Dragana Udovičić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KO RADI TAJ I GREŠI! EVO, U STVARI, KAKO IZGLEDA KADA MI PRAVIMO PROGRAM! Spremite se za smeh do suza!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track