VELIKE PROMENE U URGENTNOM U 2018: Pacijenti će dobiti boju, samo "crveni" se primaju odmah!
Foto: Zorana Jevtić/Ilustracija

PO STEPENU HITNOSTI

VELIKE PROMENE U URGENTNOM U 2018: Pacijenti će dobiti boju, samo "crveni" se primaju odmah!

Društvo -

Urgentni centar od 2018. godine radi na potpuno drugačiji način. Hitni slučajevi zbrinjavaju se odmah, a oni manje hitni će biti izdvojeni i moraće da čekaju.

Sistem rada će se prvi put promeniti.

Pacijente ćemo primati po stepenu hitnosti. Tako je urgentna služba organizovana u celom svetu gde je praksa da na prijemu rade lekari urgentne medicine, koji imaju specifičnu edukaciju i iskustvo da brzo ustanove koji su pacijenti hitni", kaže za dr Marko Ercegovac, direktor Urgentnog centra.

Konkrretno, kako piše list, pacijentima će odmah biti definisan stepen hitnosti - zeleni, žuti, narandžasti ili crveni.

Radiće se brza dijagnostika, a pacijent neće kao do sada sam da ide od ambulante do ambulante, specijaliste do specijaliste. Sada će specijalisti dolaziti na prijemno - trijažni deo po pozivu lekara urgentne medicine. Dijagnostika će se sprovoditi odjednom, a ne parcijalno. Samim tim će se skratiti vreme ispitivanja i početka neophodne terapije.

foto: Zorana Jevtić

"Oni koji budu dobili zelenu boju, zkazuje da ne postoji visok stepen hitnosti. Kod žutih, na neki način postoji mogućnost da im se zdravlje pogorša, zbog čega će oni ostati na posmatranju i daljem ispitivanju. Kod naradžanstih situacija ide ka hitnoj, odnosno kod tih pacijenta dolazi do pogoršanja opšteg stanja, pa je samim tim i stepen hitnosti ispitivanja i lečenja kod njih postao prioritetan, dok su crveni najhitniji i oni imaju prioritet. To su oni pacijenti koji dolaze bez sveti, sa znacima krvarenja, koji ne dišu ili su na nosilima. Oni su i do sada imali svoj put i za njih nikada nije ni postojao problem hitnog zbrinjavanja", objasnio je dr Ercegovac.

Pacijenti kod koji bude bio utvrđen stepen hitnosti - žut i naranždast, kod njih lekar urgentne medicine razgraničiti da li će takav pacijent ostati na posmatranju i lečenju ili će mu se raditi osnovna dijagnostika.

"Kod onih kod kojih se ustanovi zeleni stepen hitnosti, odnosno da nisu hitni, jasno bi trebalo da im se to stavi do znanja. Oni će se preusmeravati u prostorije koja ne smeju da bude na istom mestu gde su i hitni pacijenti. Njih će specijalizanti i lekari urgentne medicine pregledati prema proceduri, odnosno kako je ko stigao u Urgentni centar i svakome od njih će dati predlog za lečenje", kaže dr Ercegovac.

(Kurir.rs/Blic/Sonja Todorović)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI! OVK ĆE PONOVO UBIJATI SRBE?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track