POŠTA ZA SVE NEVINE ŽRTVE: Sećanje na stradale u Bačkoj
Foto: Beta

Pomen

POŠTA ZA SVE NEVINE ŽRTVE: Sećanje na stradale u Bačkoj

Društvo -

Centralni pomen žrtvama fašističke Racije januara 1942. godine održan je juče u Žablju, čime je obeležena 76. godišnjica stradanja u tom zločinu koji je organizovala i sprovela mađarska okupatorska vojska i u kojem su pobijene hiljade Jevreja, Srba i Roma.

- Svim nevinim žrtvama tog strašnog i obezljuđenog vremena odajemo zasluženu poštu, sa istim porukama koje danas šaljemo iz Žablja: Da mržnja više nikada ne sme da ovlada ljudskim dušama, a nevina krv da isprlja bilo čije ruke, i da nikada više ne sme da bude ni zločina ni osvete. Svaka nevina žrtva zaslužuje pomen i poštovanje, a nijedan zločin ne može da ima ni opravdanje ni pomilovanje - rekao je predsednik pokrajinske vlade Igor Mirović.

Parastos u crkvi u Žablju služio je bački episkop Srpske pravoslavne crkve Irinej. Racija je sprovedena između 4. i 29. januara 1942, otpočela je u Šajkaškoj oblasti, nastavila se u Novom Sadu i završila u Bečeju. Tokom Racije na najsvirepiji način ubijeno je i pod led Dunava i Tise bačeno više od 4.000 Jevreja, Srba i Roma.

Foto: Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja