NARODE, OPREZ! EVO KAKO PRODAVCI VARAJU: Lažiraju i prepravljaju rok trajanja hrane
Foto: Shutterstock

VELIKO ISTRAŽIVANJE Kurira

NARODE, OPREZ! EVO KAKO PRODAVCI VARAJU: Lažiraju i prepravljaju rok trajanja hrane

Društvo -

Osim što često varaju na gramaži proizvoda ili reklamiraju nepostojaće popuste, prodavci u Srbiji dosetili su se još nekoliko načina kako da obmanjuju kupce, pa čak i po cenu toga da ugroze njihovo zdravlje!

Tako se često može desiti da trgovci prelepljuju nalepnice sa rokom trajanja proizvoda kako bi ispalo da određen proizvod može duže da se upotrebljava. Na taj način naše zdravlje može biti ozbiljno ugroženo, ali pojedine nesavesne prodavce samo zanima da steknu profit i reše se svih proizvoda na policama. Tako u jednoj prodavnici rok trajanja piletine određuju prema datumu merenja, a ne prema datumu proizvodnje!

foto: Kurir

Poljoprivredna inspekcija je prošle godine povukla 51.447 kilograma hrane biljnog i mešovitog porekla

Predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Petar Bogosavljević kaže za Kurir da je u ovakvim slučajevima reč ne samo o pravima potrošača već i o „ljudskim, elementarnim pravima“.

- Ranije je varanje prodavaca na roku trajanja nekog proizvoda bila masovna pojava, ali u poslednjih nekoliko meseci je stanje bolje. Unapređena je i tehnologija, pa je teže sakriti i prelepljivati nalepnice u hermetički zatvorenim ili upakovanim proizvodima. Dešava se da građani nekad i ne obrate pažnju na rok trajanja jer smatraju da je, ako je na polici - još uvek za upotrebu. Nažalost, ima i nepoštenih trgovaca, koji na štetu potrošača drže robu na zalihama, onda je prodaju i kad joj istekne rok trajanja, i to po istoj ceni kao da je sve u redu - kaže Bogosavljević.

Doktori upozoravaju da je posebno opasno ako u organizam unesete mleko, meso, sireve, ribu ili jaja sa isteklim rokom trajanja jer onda može doći do ozbiljnijeg trovanja organizma.

Na pitanja Kurira, Ministarstvo poljoprivrede je odgovorilo da je inspekcija zbog isteklog roka i neodgovarajuće deklaracije u 2017. godini povukla 51.447 kilograma hrane biljnog i mešovitog porekla, 15.915 litara proizvoda i 7.709 litara alkoholnog pića.

- Poljoprivredna inspekcija je zbog isteklog roka trajanja i neodgovarajućih deklaracija u magacinima proizvođača, veletrgovinama i iz maloprodaje iz prometa najviše povukla: začine i supe (30.165 kg), čokoladne proizvode i kakao proizvode (94 kg), alkoholna pića (6.821 litar), pivo (888 litara), osvežavajuća bezalkoholna pića (77.369 l), brašno (12.500 kg), prerađeno voće i povrće (3.287 kg) - rečeno je u ministarstvu.

Postoji razlika

„NAJBOLJE UPOTREBITI DO“ I „UPOTREBLJIVO DO“

Veliki broj potrošača u Srbiji ne pravi razliku između oznaka „najbolje upotrebiti do“ i „upotrebljivo do“. „Najbolje upotrebiti do...“ - datum do kada hrana zadržava svoj očekivani kvalitet, ali nakon toga je i dalje bezbedna za korišćenje. „Upotrebljivo do...“ - datum do kojeg hrana može bezbedno da se koristi. Nakon datuma označenog za rok trajanja ne bi trebalo konzumirati tu hranu.

foto: Printscreen YT

Dr Biserka Obradović

PRVI SIMPTOMI TROVANJA MUČNINA I DIJAREJA

Doktorka opšte prakse iz Doma zdravlja Stari grad Biserka Obradović kaže da sve zavisi i od načina čuvanja hrane jer se toksini brže razvijaju na visokim temperaturama.

- Takođe, zavisi i od vrste namirnica. Nije isto pojesti keks ili mleko sa isteklim rokom trajanja. Međutim, ako pojedete ili popijete hranu koja više ne treba da se koristi, može doći do trovanja, a prvi simptomi su mučnina i povraćanje, a zatim dijareja. Prva pomoć treba da bude dijeta, znači da se jede samo barena hrana i na svakih deset minuta uzima kašičica vode, da se dodatno ne nadražuje želudac.

foto: Kurir

Kurir / Jelena Pronić

Foto: Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track