A OD DRŽAVE... 10 NERADNIH DANA: Blago ćatama! Kad se skupe svi praznici u Srbiji, to im dođe kao pola godišnjeg
Foto: Profimedia

Poklon

A OD DRŽAVE... 10 NERADNIH DANA: Blago ćatama! Kad se skupe svi praznici u Srbiji, to im dođe kao pola godišnjeg

Društvo -

Državni praznici zaposlenima donose oko 10 neradnih dana. Ukoliko zbog prirode posla moraju biti radno angažovani, po Zakonu o radu pripada im dnevnica u iznosu od 110 odsto

BEOGRAD - Uvođenjem novog državnog praznika u Srbiji, 24. maja, zaposleni neće dobiti još jedan neradan dan, jer će se on obeležavati radno.

foto: Nebojša Mandić

Praznik obeležavanje dana Ćirila i Metodija tako će se pridružiti državnim praznicima, koji se obeležavaju radno - Sveti Sava 27. januara, Dan sećanja na žrtve fašizma u Drugom svetskom ratu 22. aprila, Dan pobede 9. maja, Vidovdan 28. juna i Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu 21. oktobar.

Državni i verski praznici koji se obeležavaju neradno su Nova godina 1. i 2. januar, Božić 7. januara, Sretenje koje se praznuje 15. i 16. februara, Veliki petak i Uskrs 6. i 8. aprila, Prvi maj 1. i 2. maja i Dan primirja u Prvom svetskom ratu 11. novembra.

foto: Youtube Printscreen

Ako jedan od datuma kada se praznuju državni praznici padne u nedelju, ne radi se prvog narednog radnog dana. Ovo se ne primenjuje kada su u pitanju verski praznici.

To znači da u zavisnosti kada padaju, državni praznici zaposlenima donose oko 10 neradnih dana. Ukoliko zbog prirode posla moraju biti radno angažovani, zaposlenima po Zakonu o radu pripada dnevnica u iznosu od 110 odsto.

(Kurir.rs/B92/Foto: Profimedia/Ilustracija)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR VESTI UŽIVO: DA LI CELOJ BOLNICI PRETI NEKONTROLISANA ZARAZA MALIM BOGINJAMA???

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track